GYIK

Gyakran felmerülő kérdések

 

 

A PSZÁF-ról röviden
A PSZÁF a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. Főbb tevékenységi körei: a pénzügyi közvetítéssel foglalkozó vállalkozások működésének ellenőrzése, az ügyfelek érdekvédelme, a fogyasztók megtévesztési esélyének csökkentése. Pénzügyi szolgáltatással csak az foglalkozhat, aki a PSZÁF-nál regisztrálva van.

A deviza alapú hitel jelentése
A deviza alapú hitel azt jelenti, hogy a bank a hitelösszeget, azaz a tőketartozást, a fizetendő hitelkamatot (és akár egyéb költségeket is) devizában tartja nyilván. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy: amennyiben Ön pl. euró alapú hitelt vesz fel, akkor a felvett hitelösszeget a bank euróban tartja nyilván és a törlesztő részleteket is euróban határozzák meg, hónapról-hónapra. Deviza alapú hitel felvételekor számolni kell az árfolyamkockázatból adódó költséggel!

Az árfolyamkockázatról
Az árfolyamkockázat a különböző devizák átváltási árfolyamának ingadozása miatt keletkezett kockázat.

Mikor beszélhetünk forint alapú hitelről?
Abban az esetben, hogy ha a bank a hitelösszeget, azaz a tőketartozást, a fizetendő hitelkamatot (és akár egyéb költségeket is) forintban tartja nyilván. Forint alapú hitel esetén nem kell számolnia az árfolyamkockázattal.

A felvehető hitelösszeg mértékének meghatározása
A felvehető hitel összege függ a hiteligénylő havi jövedelmétől, függ a fedezetül felajánlott ingatlan értékétől. Az ingatlan értéke függ a földrajzi elhelyezkedéstől, az értékesíthetőségtől. A hitel összegénél a bankok figyelembe veszik, hogy az igénylő mennyit költ havonta a megélhetésre, fizet-e hiteltörlesztést, egyedül-e a háztartásban, stb.

Mely ingatlanok számítanak újnak?
Az illetéktörvény szerint új lakásnak minősül a lakástulajdon a használatbavételi engedély kiadását követő első-, illetve, ha a lakást a használatbavételi engedély kiadását követően a vállalkozótól ingatlanforgalmazó vásárolja meg, akkor második megvásárlásáig.

A lakáshitel felvételével járó költségek
A lakáshitel felvétele során a bankok az ügyintézésért költségeket számolnak fel, illetve az ügyintézés során végzett szolgáltatások (értékbecslés, jelzálogjog bejegyzése, stb.) díját a hiteligénylőre terhelik. Számos banki partnerünk azonban – díjelengedési akció keretében – eltekint bizonyos költségektől: vagy fel sem számítja ezeket a díjakat, vagy utólag az ügyfél részére visszatéríti!
A lakáshitellel összefüggő legfontosabb díjak:
• Értékbecslés díja
• Hitelbírálat díja
• Közjegyzői díj
• Folyósítási jutalék megfizetése
• Jelzálogjog bejegyeztetése
• Lakásbiztosítás díja

A türelmi idő jelentése elméletben és gyakorlatban
A türelmi idő az az időszak, amely alatt a hitelfelvevő csak a hitelkamatot törleszti, a hitel tőke részét még nem. Türelmi idő alatt alacsonyabb a havi törlesztő részlet nagysága, mivel a bank tulajdonképpen haladékot ad a tőke törlesztésére.

A pénzintézetek által elfogadott jövedelmek jelzáloghitel igénylés esetén
Önállóan, vagyis elsődlegesen elfogadható jövedelmek: alkalmazottaknál munkabér; vállalkozóknál APEH által kiadott jövedelemigazolással igazolt havi bevétel; nyugdíj, illetve véglegesített rokkant nyugdíj. Elsődleges jövedelem lehet még a megbízási díj, az ösztöndíj, a tiszteletdíj, nevelési díj, életjáradék, stb.
Kiegészítő/másodlagos jövedelmek: családi pótlék, TGYÁS, GYED, GYES, gyermektartás, anyasági támogatás, ingatlan bérbeadásából származó jövedelem

A kamatperiódus fogalma
A kamatperiódus a hitelkamat módosításának gyakoriságát mutatja. Egy kamatperiódus alatt a kamat mértéke változatlan. Tehát 6 havi kamatperiódus esetén az első 6 hónapban azonos mértékű a kamat nagysága, a következő 6 hónapra azonban csökkenhet, vagy nőhet a kamatláb.

Az elő-vagy végtörlesztésről
Végtörlesztésről beszélünk, ha a hitelfelvevő a hitel teljes összegét kifizeti a hitel futamideje alatt. Ha pedig a hitel összegnek csak bizonyos részét fizeti ki, akkor azt előtörlesztésnek hívjuk.

Az elidegenítési- és terhelési tilalom fogalma?
Az elidegenítési és terhelési tilalom a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ingatlant nem lehet eladni, illetve szabadon megterhelni, tehát hitelügyletben biztosítékul felajánlani.
Meg lehet-e vásárolni egy lakáshitellel terhelt, vagy lízinggel vásárolt ingatlant?
Igen.

Szükséges a megvásárolni kívánt lakásra biztosítást kötni?
Lakásbiztosítást kötni csak azokra az ingatlanokra kell a bankok előírása szerint, amelyeket a jelzáloghitel fedezetéül ajánlották fel. Ezek pedig nem feltétlen azonosak a megvásárolni kívánt ingatlanokkal. Természetesen minden ingatlan esetében érdemes a lakásbiztosítás megkötéséből származó előnyöket megfontolni.

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek