GYIK

Gyakran felmerülő kérdések

 

 

A hitelösszeg megállapítása

  • Építési hitelnél: a bankok többsége megállapítja a várható értéket, ez alapján eldől, hogy a fedezeti ingatlan milyen szinten terhelhető. A hitelösszeg nagy mértékben függ az adós(ok) jövedelmi viszonyától, személyi feltételeitől is.
  • Felújítási hitelnél: nem számolnak várható értékkel a bankok, a meglévő ingatlan terhelhetősége, valamint a személyi feltételek a döntőek.
  • Korszerűsítési hitelnél: az ingatlan besorolása, értéke (esetleg várható értéke) dönti el a kapható összeg mértékét, valamint az, hogy a hitelfelvevő milyen minősítést kap.

A korszerűsítés és a felújítás közötti döntő különbség
Felújítás esetén az esztétikai és funkcionális változások növelik az ingatlan értékét, míg korszerűsítés után az ingatlan komfortfokozata nő.

A lakások lehetséges komfortfokozatai

  • Komfort nélküli lakás: Az a lakás, amely legalább 12 nm-t meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel, továbbá a lakáson kívüli WC-vel és egyedi fűtési móddal rendelkezik, valamint a vízfelvétel lehetősége biztosított.
  • Félkomfortos lakás: Az a lakás, amely legalább 12 m2-t meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel, továbbá fürdőhelyiséggel vagy WC-vel és közművesítettséggel (legalább villany-és vízellátással), valamint egyedi fűtési móddal rendelkezik.
  • Komfortos lakás: Az a lakás, amely legalább 12 m2-t meghaladó alapterületű lakószobával, főzőhelyiséggel és WC-vel, közművesítettséggel, melegvízellátással és egyedi fűtési móddal (gázfűtéssel, szilárd vagy olajtüzelésű kályhafűtéssel, elektromos hőtároló kályhával) rendelkezik.
  • Összkomfortos lakás: Az a lakás, amely legalább 12 m2-t meghaladó alapterületű lakószobával, főzőhelyiséggel és WC-vel, közművesítettséggel, melegvíz-ellátással és központos fűtési móddal (táv-, egyedi, központi vagy etázsfűtéssel) rendelkezik.
  • Duplakomfortos lakás: Az a lakás, amely legalább 12 m2-t meghaladó alapterületű lakószobával, főzőhelyiséggel és 2 db WC-vel, 2 db fürdőhelyiséggel, közművesítettséggel (villany- és vízellátással, szennyvízelvezetéssel), melegvíz-ellátással és központos fűtési móddal rendelkezik.
  • Luxuslakás: Az a lakás, amely legalább 12 m2-t meghaladó alapterületű lakószobával, főzőhelyiséggel és WC-vel, közművesítettséggel, melegvíz-ellátással és központos fűtési móddal (táv-, egyedi, központi vagy etázsfűtéssel) rendelkezik, továbbá teljes biztonsági rendszer (társasházaknál 24 órás portaszolgálat), tágas nappali, medence, teljes klímatizáltság, saját fürdőszobával rendelkező hálószoba is tartozik az ingatlanhoz.

Kaphatunk-e állami támogatást lakásfelújításra?
Igen.

Finanszírozható-e államilag támogatott hitellel egy félkész ingatlan?
Igen, amennyiben a hiteligénylő rendelkezik az ingatlan tulajdonjogával.

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek