Új löket a CSOK-nak!

2016. szeptember 26.
Új löket a CSOK-nak!

Enyhébb szabályozást, bővülő lehetőségeket ígér a CSOK.

A Családok Otthonteremtési Kedvezményére tett legújabb állami intézkedések bővítik annak felhasználási körét - írja az mmonline.hu. Az enyhítés egyik legjelentősebb lépéseként már tervrajzról is lehetővé válik a CSOk igénylése, mely egy igen erős lökést adhat az újlakáspiacnak.

"Bár a CSOK feltételek eddig is ösztönözték volna az újépítésű lakásvásárlást, e lehetőséget mégis nehezítette a törvényi környezet azzal, hogy használatbavételi engedélyhez kötötte a kedvezmények igénylését. Azok tehát, akik csak állami segítséggel juthatnának új lakáshoz, eddig hátrányban voltak, hiszen csak olyan újépítésű projektből választhattak, amely már lényegében beköltözhető, mivel csak a használatba vételi engedély előtt 120 nappal volt igényelhető a támogatás. Az ilyen ingatlanok azonban rendkívül kis számban voltak csak elérhetőek az elmúlt időszakban. „Az újépítésű lakások vevői esetében a hiteligénylők között rendkívül csekély volt a CSOK-osok aránya az elmúlt három hónapban. Kelet-Magyarországon 3,9%, nyugaton 1,5%, a fővárosban pedig 1% alatti arányt mértünk.” – jelezte Fülöp Krisztián, a Hitel Centrum Kft. vezetője. Az építési boom most indul, a fejlesztők ezekben a hónapokban, hetekben kezdték csak el tervrajzról árulni a lakásaikat, így ez a törvénymódosítás időben érkezett.

„Keresettek az épülő fejlesztéseink, elsősorban készpénzes vevőink vannak és mindössze a vásárlók 15%-a gondolkodik hitelfelvételben. Egyelőre egyetlen CSOK-os értékesítésünk sem volt az elmúlt időszakban, ám az új feltételektől azt várjuk, hogy az érdeklődők közül egy újabb réteg jelenhet meg a vásárlói oldalon” – nyilatkozott Szalay Attila, a Duna House csoport résztulajdonában álló MyCity értékesítéssel megbízott vezetője. A MyCity többek közt a XVIII. kerületi Reviczky Liget és a III. kerületi Forest Hill név alatt fejleszt több száz lakást, amelynek körülbelül a negyede CSOK 10+10 kompatibilis (vagyis igényelhető rá a 10 milliós vissza nem térintendő támogatás és a kedvezményes 10 milliós hitel). Látszik tehát, hogy a fejlesztői oldalon a lakásmix összeállításakor gondoltak erre a rétegre is. Az idei első félévben 14 ezer család kérelmét fogadták be a bankok, de a várakozások szerint az új jogi környezet újabb rétegeket mozdíthat majd meg." - olvasható az mmonline.hu oldalon.

Forrás: mmonline.hu

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek