Lehet kamatmentes a lakáshitele? IGEN!

2017. május 19.
Lehet kamatmentes a lakáshitele? IGEN!

Az elmúlt időszakban nehéz volt olyan embert találni Magyarországos, aki ne gondolkozott volna el a lakásvásárláson. Az új építésű és használt ingatlanok iránti kereslet szinte szemmel láthatóan emelkedett az utóbbi években. Ez elsősorban a rekord alacsony hitelkamatoknak köszönhető. De ez még nem minden!

Nulla költséggel is lakáshitelhez juthat, ha okosan helyezi el megtakarításait

Meglehetősen nagy az érdeklődés a lakáshitelekre, ami teljes mértékben érthető annak tudatában, hogy milyen sokan akarnak új lakásba/házba költözni, esetleg első ingatlanjukat megvásárolni. Az emberek többségének azonban nincsen nagyobb megtakarítása, amit lakásvásárlásra tudna fordítani, a többség lakáshitellel tudja csak a vételt megvalósítani.

Visszatekintve, évekkel ezelőtt nagyságrendekkel drágábbak voltak a lakáshitelek, ma már a legolcsóbb ajánlatok 3% alatti THM-ről indulnak. Azt gondolhatná mindenki, hogy ennél olcsóbb THM-et nem kaphat, pedig van rá mód, hogy teljes egészében költségmentesen vegyen fel lakáshitelt. Egyedül akkor van erre lehetőség, ha a lakáshitel mellé lakástakarékot is kötnek, mert ez utóbbi felhasználható a hitel elő- és végtörlesztésére is. Aki nem hinné ezt el, annak bemutatjuk a részletes számításokat.

A kulcs az egészben az állami támogatás

A lakástakarékot az emberek többsége ismeri, azt viszont már kevesen, hogy lakáshitellel kombinálva több millió forintos pénzügyi előnyhöz juthat bárki. Ami alapvetően megkülönbözteti a többi terméktől és ki is emeli közülük, az a befizetésekre járó 30%-os állami támogatás (egy szerződésre maximum éves alapon 72 ezer forint). De ez még önmagában nem lenne elegendő, viszont közeli hozzátartozók esetében több szereződés is nyitható, ami egyben a támogatás többszöröződésével jár együtt.

A példánkban egy átlagos 10 millió forintos lakáshitelt vettünk alapul, amit 20 évig kell visszafizetni. A hitel kamata 2,7%, ennél kicsivel magasabb, de a 3%-ot nem éri el a THM mértéke. Hathavonta változhatna a kamatozása, de mivel nem tudjuk, hogy miként alakulnak a jövőben a kamatok, ezért azt rögzítettnek tekintettük. Hagyományos esetben az induló törlesztőrészlet 53,8 ezer forint lenne, ami összességében azt jelenti, hogy a 20 év alatt 12,9 millió forint a visszafizetés.

Ehhez képest nézzük meg azt az esetet, amikor a lakáshitel mellé lakástakarék is megkötésre kerül. Rögtön nem is egy, hanem három, amelyek a 4 éves futamidőt követően az állami támogatással együtt előtörlesztésre fordítódnak. A példánkban a 3 szerződésre számított havi befizetés 51,2 ezer forint, vagyis szerződésenként kicsivel több mint 17 ezer forint.

Egy ciklus alatt összességében 45 hónap a spórolás, majd az állami támogatást is beleértve megközelítőleg 3 millió forint előtörlesztésre megy el a 3 hónapos kiutalási időszak végén. Mivel a hitel tőketartozása jelentősen csökken, ezért a hitel törlesztőrészlete is visszaesik. Igen ám, de az előtörlesztéskor újabb 3 lakástakarék szerződés indul útjára, szintén négyévesek, amelyek célja újfent az előtörlesztés. Jól láthatóan a harmadik körben el is fogy a lakáshitel és még bő 2 millió forint marad is a lakástakarékban, ami bármilyen lakáscélra fordítható.

 

 

Első ránézésre nehezen hihető, de valóban az történt, hogy az eredetileg 20 évre tervezett hitel 12 év alatt fizethető vissza. El kell ismerni, hogy ez alatt a 12 év alatt rendre többet fizet az adós, mintha csak a hitel törlesztőjét fizetné, viszont a lejáratkor 2 millió forintos megtakarítással szabadon gazdálkodhat. Ilyen időtávon pedig biztos lesz olyan teendő a lakással, amire el lehet költeni.

Röviden megfogalmazva, a hitel lezárására 8 évvel (40%-kal) korábban kerül sor, ráadásul az eredeti hitelösszeg ötöde (2,1 millió forintot) a 12. év végén szabadon elkölthető lakáscélra.

Forrás: http://bankmonitor.hu

 

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek