Lakásvásárlás vagy bérlés?

2017. május 22.
Lakásvásárlás vagy bérlés?

Egy jó döntés milliókkal tesz minket gazdagabbá

Örök dilemma számukra, hogy lakást vásároljanak vagy beérik a bérléssel is. A következőkben megpróbálunk tanácsot adni a megoldáshoz, számszerűen bemutatva a két oldalt. 

Gyarapodtak a befektetési célú lakásvásárlások is

Az egyre vonzóbbá váló hitelkamatok és az igénylehető állami támogatás is segítették a folyamatot, mert az áremelkedés nemcsak a lakások értékét emelte meg, hanem az albérleti díjakat is.

Jellemzően magas a saját tulajdonú lakások aránya Magyarországon, a válság ebben sem hozott változást. A statisztikák szerint is egyre többen vásárolnak, ezért is készítettünk becsléseket arra vonatkozóan, hogy valóban olyan jó döntés lakást venni, mint bérelni.

Mindenki érezheti a számítások bemutatása előtt, hogy mindenképpen megéri a kinézett lakást megvásárolni, ha lehetőségünk van rá. A példánkban egy 22 millió forintos lakás szerepel, amihez van 6,6 millió forint önerőnk. Hitelhez 6%-os THM mellett juthatunk, ha a 20 éves futamidő felére rögzítjük a kamatot. lakáshitelért havonta 121 ezer forintot kell fizetni, miközben a lakás bérleti díjából ennél 20 ezer forinttal fizetnénk kevesebbet. A saját ingatlanvagyonunk viszont az eltelt évek számával arányosan egyre nagyobb lesz, az éves hozam jelentősen meghaladja a biztonságos befektetéseken elérhető hasznot.

Hatalmas előnyre tehetünk szert!

Nyilvánvaló, hogy az igazán nagy előnye a vásárlásnak a bérléssel szemben, hogy előbbi esetében a saját vagyonunk növekszik, míg utóbbinál erre nem kerül sor. Mivel a példában lakáshitelt kell felvenni a vásárláshoz, ezért csak fokozatosan nő a vagyonunk. Pontosan annak megfelelően, ahogy a tőkét visszafizetjük a banknak. Az időszak végén azért nőhet gyorsabban a vagyon, mint az elején, mert a törlesztőrészletnél is a futamidő végéhez közeledve egyre nagyobb arányban fizetjük vissza a tőkét.

A bérléssel összehasonlítva egyedül az első évben kisebb a vagyonunk, ami arra vezethető vissza, hogy az ingatlanvásárlás költségei kezdetben magasak. A 22 millió forintos ingatlannál az általunk számított 1,3 millió forint csak a legszükségesebbeket tartalmazza, például a szükséges felújítást vagy bútorok vételét nem. A következő években viszont már fordul a kocka, és ez így is marad a 20. év végéig, amikor is ingatlan vételárának teljes egésze minket illet (az ingatlan árnövekedése is), ugyanis tehermentes lesz a lakás.

Ha leteszünk a lakásvásárlásról, és a bérlést választjuk, akkor a következőképpen néz ki a számítás. A 6,6 millió forintos önerőből 200 ezer forintot levonunk a két havi kaució miatt, a többit szabadon befektethetjük. Jelenleg ezt az összeget csak nagyon alacsony kamat mellett tudnánk kamatoztatni, esetleg akkor lenne lehetőségünk nagyobb növekedésre, ha extrém magas kockázatot vállalnánk. Óvatos becsléssel, egy százalékos reálhozammal számolva 20 év után 12 milliónk lesz, ami mai értéken 7,7 millió. Nincs igazán miről beszélni, mert ezzel párhuzamosan a 22 milliós lakás áll.

Idővel a havi kiadások között sincs jelentős különbség

Kétségtelen, hogy a vásárlással nagyobb vagyont gyűjthetünk össze, mint bérléssel. Nem mindegy azonban, hogy a havi költségeink alakulása a különböző esetekben. A bérlésnél egyszerűbb dolgunk van, ott a kaució mellett a havi bérleti díj merül fel. Úgy számoltunk, hogy 5,5 százalékos a bérleti hozam évente, vagyis havi alapon 101 ezer forintot fizetünk a lakásért. A becsléseink szerint minden évben nő a bérleti díj, méghozzá olyan mértékben az infláció felett, mint ahogy az ingatlan piaci ára emelkedik.

Lakásvásárláskor sok költség adódik, amit nekünk kell állnunk az önerőn kívül. A hitelt már úgy szükséges felvenni, hogy abba belekalkuláljuk a használt lakás esetén fizetendő 4%-os vagyonátruházási illetéket, valamint az ingatlan árának 2%-ára rúgó egyéb költségeket, mint az ügyvédi díj. Ezentúl az állagmegóvás is a mi feladatunk, ami minden további nélkül elvihet évente 1%-ot. Mindent összeszámolva induláskor 140 ezer forint körüli összeg jön ki, amiből 121 ezer forint a hitel törlesztőrészlete.

Jelenlegi árakra visszaszámolva mindent azt kapjuk, hogy 12 évig a lakásvásárlásnak a havi szintre leosztott költségei meghaladják a bérlését. Vegyük észre, hogy az eltérés nem olyan mértékű, hogy az bármiben is megváltoztatná a korábbi összefüggést. Bőven megéri az áldozatot, mert az ingatlanvagyonunk egyre nagyobb lesz hitelből vásárlás esetén is. És azzal még nem is számoltunk, hogy mi lesz, ha az időszak elején bérbe adjuk a lakást, és átmenetileg egy olcsóbb ingatlanban húzzuk meg magunkat.

Forrás: Bankmonitor.hu

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek