„Ingyenhitelből” újíthatod fel az otthonod

2017. május 30.
„Ingyenhitelből” újíthatod fel az otthonod

Egy nemrég nyilvánosságra hozott publikáció konkrét példái is bizonyítják, ma akár hitelből is bőven megéri belevágni otthonunk korszerűsítésébe. Olyannyira, hogy a legtöbb esetben többet lehet megtakarítani a havi kiadásokon, mint amennyibe maga a beruházás került. 

Itt a felújítási szezon, így sokan ingatlanjuk energetikai korszerűsítésébe kezdenek. Egy komplex felújítással akár annyit is meg lehet spórolni a rezsiszámlákon (felmérések szerint bizonyos esetekben 65-80 százalékot is), hogy simán megérheti kölcsönből belevágni a munkálatokba. Azaz az energetikai számítással alátámasztott beruházást követően a havi átalányon megtakarított összeg nagyobb, vagy legalább akkora lesz, mint a megvalósításhoz igénybe vett hitel törlesztőrészlete.

Ahhoz, hogy ezt kiderítsük, persze minden esetben egyedi számítást kell végeznünk. Érdemes egyrészt elkészíttetni az ingatlan zöldkártyáját, amely a jelenlegi állapoton túl ajánlást is megfogalmaz a korszerűsítésre. Másrészt a beruházás költségelemei kapcsán szét kell néznünk a piacon elérhető hitelkonstrukciók között is.

A példa kedvéért elvégeztünk egy mintaszámítást! Abból indultunk ki, hogy hárommillió forintból a szigetelés, nyílászárócsere, fűtéskorszerűsítés trióból kettőt a legtöbb esetben könnyedén kipipálhatunk.

Ennek megfelelően 2,4 millió forintos hitelösszeget (a minimális, 20 százalékos önerő mellett így jön ki a felújításra szánt 3 millió forint), és ezúttal 7 éves futamidőt adtunk meg, ezen kívül az alapértelmezett funkciókkal kalkuláltunk. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót a Sberbank Fair személyi kölcsöne nyújtja, amelynél 10,86 százalékos THM mellett 39 707 forintra jön ki a havi fix törlesztő. Említésre méltó még a K&H megújult otthonszépítő személyi kölcsöne is, amelynél 10,87 százalék THM, és 3 385 153 forint visszafizetendő összeg mellett 39 830 forinttal kell számolni havonta.

Nem sokkal marad le a fentiektől a CIB Előrelépő Személyi Kölcsön néven futó konstrukciója sem, amelynél a 11,73 százalékos THM és a 3 467 021 visszafizetendő összeg havi 41 274 forintos törlesztőt jelent a családi költségvetésnek. De nincs oka panaszra az Erste Bank ügyfeleinek sem; a Most Személyi Kölcsön fantázianevet viselő konstrukciónál havonta 44 963 forintos törlesztőt jelent a 15,48 százalékos THM. Aki pedig az OTP-nél keresne finanszírozási megoldást, az az Akciós OTP Személyi kölcsönnel havi fix 47 655 forintért tudja megvalósítani korszerűsítési terveit.

 

Forrás: https://www.penzcentrum.hu

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek