Fokozódik a lakástakarékok népszerűsége

2017. május 18.
Fokozódik a lakástakarékok népszerűsége

Kihagyhatatlan az állami támogatás, így sokan több számlát is nyitnak családon belül.

Jelentősen nagyobb értékben és a tavalyinál több szerződést kötöttek az ügyfelek a magyarországi lakástakarék-pénztáraknál az idei évben. Lapunk körképe alapján egyre gyakoribb, hogy családon belül több számlát is nyitnak, így maximálisan kihasználva a járó állami támogatást.

Jóval több új számlát nyitottak az ügyfelek a négy magyarországi lakástakarék-pénztárnál az idei évben, mint tavaly ugyanebben az időszakban – derül ki lapunk körképéből. Örömteli tény, hogy az első fél évben több mint 60 százalékkal bővült az új kötések szerződéses összege. 

A takarékoskodók fele eddig felújításra, korszerűsítésre használta fel megtakarítását, e tekintetben azonban változás figyelhető meg

Egyre gyakoribb, hogy egy családon belül több szerződést kötnek, így többszörözik a lakáscélra rendelkezésre álló összeget. Ma már minden ötödik kötés olyan szerződés, mely a közeli hozzátartozói körhöz tartozik, és a későbbiekben akár egy közös lakáscélra lesz fordítható. A mostanában kifutó, 4–8 éve nyitott számlákat jellemzően felújításra, korszerűsítésre használják fel az ügyfelek, ma minden második szerződést e célra fordítanak. Több mint 20 százalékban lakáshitel elő- vagy végtörlesztésére fordítják az összeget, és csak ezt követi a lakásvásárlás mint cél. Ez a tendencia várhatóan a lakásvásárlás irányába mozdul majd el a következő években. Ez egyrészt annak tudható be, hogy jellemzően egyre hosszabb időtartamra kötnek szerződést az ügyfelek, ami alatt több pénzt is tudnak összespórolni. De a jelenség a családi kötések növekedésével is összefügg. Így sokan használják fel az összegyűjtött pénzt lakásfelújításra és hitelkiváltásra is.

A lakástakarék-pénztár az egyik legnépszerűbb befektetési termék, hiszen harminc százalékos, évi akár 72 ezer forint állami támogatás jár mellé. Ez azt jelenti, ha valaki a megengedett havi legnagyobb összeget, húszezer forintot rendszeresen félretesz, az egy év alatt összegyűjtött 240 ezer forintja mellé megkapja az állami támogatás maximumát is. A konstrukció futamideje jelenleg 4–10 év lehet.

Mint ismert, a kormányzat tervei szerint a lakáskasszák vetélytársat kapnának a nemzeti otthonteremtési közösségek (nok) formájában. Ezek a nagyobb – évi legfeljebb háromszázezer forintnyi – állami támogatással lehetnek vonzóbbak, igaz a pénzt kizárólag új lakás vásárlására lehetne fordítani. A nok-ok felügyeletét ellátó Magyar Nemzeti Banktól lapunk szeptember elején azt a tájékoztatást kapta, hogy egyelőre egyetlen társaság sem kapott engedélyt a szervezésre.

Forrás: magyaridok.hu

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek