A gyűjtőszámlák

2017. május 25.
A gyűjtőszámlák

A gyűjtőszámlák megszűnése, azaz lejárt az árfolyamgát, nőnek a törlesztőrészletek! 

2012 ben bevezetett árfolyamgát-180 forintos frankárfolyamhoz igazított törlesztőrészletek azt követően is megmaradtak, hogy 2015-ben 256 forintos frankárfolyamon forintosították a devizahiteleket. Hazánkban jelenleg 170 ezer érintett van, akinek az árfolyamgát megszűnésével biztosan emelkedni fog a törlesztőrészlete idén áprilistól.A törvény szerint az árfolyamgát lejárta után a havi törlesztés mértékét a pénzügyi intézmények legfeljebb 15 százalékkal növelhetik meg. 

Az árfolyamgátat korábban igénybe vevő adósok 40 százalékánál 6-8 ezer forinttal emelkedik a havi törlesztőrészlet – derül ki a jegybank elnökének írásos válaszából, amely a parlament.hu oldalon olvasható.

Matolcsy György Tóth Bertalannak, az MSZP frakcióvezetőjének kérdésére adott válaszokat a volt árfolyamgátasok törlesztőinek növekedésével kapcsolatban. A 2011-ben indult programban részt vevők 60 hónap haladékot kaptak a gyűjtőszámlán felhalmozott adósságuk rendezésére, többségüknek az idén tavasszal kell megkezdeni a tartozás visszafizetését.
A hátralévő futamidő alatt az adósok fokozatosan megfizetik ki az összegyűlt különbözetét és annak kamatait. A törlesztőrészlet a törvény szerint legfeljebb 15 százalékkal emelkedhet.
Válaszában a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke emlékeztetett: az árfolyamgát programba belépés lehetősége 2014 végéig állt fenn. Addig az adósok összesen 172 875 gyűjtőszámlát nyitottak, amelyből 157 356 gyűjtőszámla svájci frankban, 12 191 gyűjtőszámla euróban, míg 3328 gyűjtőszámla japán jenben denominált jelzáloghitelhez kapcsolódott.

Matolcsy György kifejtette: a 2014-es, elszámolásra vonatkozó törvényekben meghatározottak szerint a tisztességtelenül felszámított összeget a pénzügyi intézményeknek az ügyfél esetleges lejárt tartozásait követően az árfolyamgáthoz kapcsolódó gyűjtőszámláján felhalmozott egyenleggel szemben kellett elszámolniuk.
Tekintettel arra, hogy a gyűjtőszámla kiemelt helyen szerepelt az elszámolási sorrendben, az összes árfolyamgát-programban résztvevő adós gyűjtőszámla-egyenlege csökkent az elszámolás során, átlagosan több mint 90 százalékkal – jelezte az MNB elnöke.
Tájékoztatása szerint jelenleg az adósok megközelítőleg 40 százaléka (mintegy 70 ezer adós) esetében a gyűjtőszámlának pozitív az egyenlege. A törvény ugyanis nem engedte meg, az ügyfél által fizetendő törlesztőrészlet a forintosítást követően emelkedjen, így a különbözet gyűjtőszámlán halmozódott – magyarázta válaszában a jegybank elnöke.

Az adósok 40 százalékánál, tehát azon gyűjtőszámlás adósok esetében, ahol a gyűjtőszámla egyenlege most pozitív, a felhalmozott tartozások összege adósonként átlagosan 270 ezer forintra tehető. Náluk a törlesztőrészlet emelkedése átlagosan havi 6-8 ezer forint.

A törlesztőrészlet emelkedésének adósokra gyakorolt hatását azonban érdemben tompítja az elmúlt öt évben lezajlott jelentős bérnövekedés – jegyezte meg levelében Matolcsy György.

Hangsúlyozta: az MNB kiemelt figyelmet fordít az árfolyamgát programban korábban részt vevő adósok helyzetére mind a pénzügyi rendszer egésze, mind az egyes pénzügyi intézmények szintjén.

 

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek