GYIK

►  Gyakran felmerülő kérdések

 

 

►  Utólag is igényelhető a Babakötvény?
Igen. A 2006. január 1-jét követően született gyermekek részére felnőtté válásukig a Magyar Államkincstárnál vezetett kincstári számlán tartják nyilván a gyermeknek járó állami támogatásokat és azok kamatait. Amennyiben a szülő/gondviselő ezen felül egyéni megtakarításokat is szeretne elhelyezni, ill. az önkormányzat kiegészíti a gyermek támogatását, akkor Start számlát kell nyitni valamely pénzintézetnél. Ez esetben a gyermek megtakarítása a szülő/gondviselő által választott befektetési eszközökben kamatozik.
Start számlát bármikor igényelhet gyermeke részére, amíg el nem érte a 18 éves korhatárt. Ekkor az Államkincstárnál felhalmozott, kamattal növelt állami támogatás átutalásra kerül a Start számlára, amely saját megtakarítással is növelhető.

►  Kötelező-e nyugdíjpénztári tagnak lenni?
A 2011 márciusában módosított törvény értelmében az először munkát vállalókat nem kötelezik magánnyugdíjpénztári tagságra, a korábbi tagok pedig választhattak a magán- és az állami nyugdíjrendszer között.

►  Milyen költségekkel jár egy Unit Linked életbiztosítás megkötése?
Egy United Linked biztosítással típusonként eltérő költségek jelentkeznek, amelyek – a teljesség igénye nélkül – az alábbiak lehetnek:

  • eladási és vételi árfolyamkülönbség
  • levonás a kezdeti költségeknél: a díjbefizetésekből levont költség, más néven: alapnyitási díj, alapkezelési díj, tőkegyűjtési költség, stb.
  • adminisztrációs vagy kezelési költség: általában havi fix összegű díj,
  • alapváltási díj: a befektetések összetételének átrendezésekor fizetendő
  • biztosítási kockázati díj: a biztosítási kockázat fejében felszámított költség, mértéke általában a szerződés egyedi jellemzőitől – a szerződő neme, életkora, kiegészítő biztosítások típusa, stb. – függ

►  Mi az árfolyam nyereség-adó? Kinek és mikor kell fizetni?
Amennyiben tőzsdei ügyletből árfolyam nyereség keletkezik, azaz az értékpapír eladási ára meghaladja a beszerzési árát, árfolyam nyereség-adót kell fizetni. Az adót az éves adóbevallásban kell szerepeltetni.

►  Mit jelent az, hogy előtakarékossági támogatás? Ki kaphatja meg?
A nyugdíj-előtakarékossági számlákra történt befizetéseket növelő összeg az előtakarékossági támogatás. Személyi jövedelem-adó bevallásában Ön rendelkezhet (amennyiben rendelkezik nyugdíj-előtakarékossági számlával) a befizetett adójának 30%-ának (de legfeljebb 30.000 forintnak) a nyugdíj-előtakarékossági számlára történő utalásáról.

►  Lehet egyszerre nyugdíj előtakarékossági számlám és tartós befektetési számlám?
Igen, lehet. Célszerű is, ha nyugdíjas éveinek anyagi biztonságát szeretné erősíteni.

►  Ha a munkáltatóm befizetéssel hozzájárul az önkéntes nyugdíjpénztári tagdíjamhoz, jár a munkáltató által fizetett összeg után adókedvezmény?
Adókedvezmény csak egyéni befizetések után igényelhető vissza, így a munkáltatói hozzájárulás után Ön már nem jogosult rá.

►  A Unit Linked befeketések esetén van hozamgarancia?
Nincs. A befektetési alapú Unit Linked biztosítások hozama a portfóliótól és piaci körülményektől függenek.

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek