GYIK

Gyakran felmerülő kérdések

 

 

Mikor juthat hozzá a felhalmozott összeghez?
A felhalmozott összeghez a futamidő lejártakor juthat hozzá, amely 49 hónaptól 10 évig terjedhet az Ön választása szerint. A felhalmozott összeg a havi megtakarításokból, a betéti kamatokból, az állami támogatásból, illetve akár a lakáscélú kölcsönből áll. Ez azt is jelenti, hogy minél hosszabb futamidőt választ, annál inkább növelheti a felhalmozott összeg mértékét. Egyes szerződéstípusoknál áthidaló hitelt is igényelhet akár 2 millió forint értékben, fedezve ezzel a váratlanul felmerülő lakásfelújítási költségeket. Az áthidaló hitel törlesztése a futamidő végén, a felhalmozott összegből történik, így az Ön számára nem jár további kiadásokkal.

Hogyan válthatja ki kedvezőtlen lakáshitelét?
A pénzügyi-, gazdasági helyzet folyamatos változásával az Ön által választott hitelkonstrukció kedvezőtlenné válhatott, a havi törlesztő részletek a vártnál magasabbra emelkedhettek. Olyan új konstrukciót jelent a lakás előtakarékossági program, amely az Ön, új igényeihez is jobban igazodik. A lakás előtakarékossági program segítségével ugyanis megtakarításait a futamidő végén meglévő hiteleinek előtörlesztésére, vagy visszafizetésére is fordíthatja, sőt akár kedvezményes kölcsönösszeggel a fennálló hitele is kiváltható. A lakás előtakarékossági program előnyeit és kedvezményeit kihasználva jelentős törlesztő részlet csökkenést érhet el.

Mi a kamatadó? Kinek és mikor kell fizetni?
A kamatadó a kamatjövedelem után fizetett adó, amelyek bizonyos lakossági betétek (pl. folyószámlák, lekötött betétek) kamatai alapján kerülnek levonásra a kamat jóváírásakor. A kamatadót a bank állapítja meg és vonja le a kamat jellegű jövedelemből.

Kamatadó, vagy árfolyam nyereség-adó mentes:

  • LTP
  • NYESZ (DE egyes esetekben kell SZJA-t fizetni)
  • Babakötvény
  • Önkéntes nyugdíjpénztári befizetések (DE egyes esetekben kell SZJA-t fizetni)

A kamatadó megfizetése feltételhez kötött:

  • TBSZ (=futamidő függvénye, 5 év után már kamatadó mentes)
  • Unit Linked biztosítások (=több tényező függvénye)


Egy személy csak egy lakás-előtakarékossági szerződést köthet?
Amennyiben Ön több szerződést is kíván kötni, szerződésenként eltérő kedvezményezettet kell megjelölnie. Ily módon a havonta megtakarított összeg és a megszerezhető állami támogatás, valamint a futamidő végére megtakarított és átutalásra kerülő összeg is megtöbbszörözhető.

Mit jelent az, hogy alanyi jogon? Ki kaphatja meg a támogatást?
Az állami támogatásra minden cselekvőképes természetes személy jogosult.

Lakásfelújításra felhasználható a lejáratkor kapott összeg?
A lejáratkor kapott összeg a lakás felújítására, korszerűsítésére, bővítésére is felhasználható. A felhasználás célját minden esetben számlákkal kell igazolni.

Mit jelent az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) garanciája?
A betétbiztosítás célja a betétesek és ezen keresztül a pénzügyi rendszer stabilitásának védelme. Az OBA garanciája - a bank fizetésképtelensége esetén - a magyar székhelyű bankokban és azok külföldi fiókjaiban elhelyezett banki betétek biztosítására vonatkozik, valamint a 2003. január 1-jét követően a bankok által kibocsátott banki kötvényekre (bankonként és személyenként legfeljebb 100.000 € összeghatárig).

 

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek