GYIK

Gyakran felmerülő kérdések

 

 

Mi a kamatadó? Kinek és mikor kell fizetni?
A kamatadó a kamatjövedelem után fizetett adó, amelyek bizonyos lakossági betétek (pl. folyószámlák, lekötött betétek) kamatai alapján kerülnek levonásra a kamat jóváírásakor. A kamatadót a bank állapítja meg és vonja le a kamat jellegű jövedelemből.

Mi a jegybanki alapkamat?
Jegybanki alapkamatnak nevezzük azt a kamatot, amelyet a jegybank a kereskedelmi bankoknak fizet az Magyar Nemzeti Banknál önként elhelyezett betéteik után. A kereskedelmi bankok a jegybanki kamat ismeretében határozzák meg betéti és hitelkamataikat, ezért tekinthető irányadó kamatlábnak. A jegybanki kamat nagysága a gazdaság helyzetével és jövőbeli kilátásaival függ össze.

Egy személy csak egy lakás előtakarékossági szerződést köthet?
Amennyiben Ön több szerződést is kíván kötni, szerződésenként eltérő kedvezményezettet kell megjelölnie. Ily módon a havonta megtakarított összeg és a megszerezhető állami támogatás, valamint a futamidő végére megtakarított és átutalásra kerülő összeg is megtöbbszörözhető.

Mit jelent az, hogy alanyi jogon? Ki kaphatja meg a támogatást?
Minden cselekvőképes természetes személy jogosult állami támogatás igénybe vételére.

Hogyan tudja támogatni lakás előtakarékossággal gyermekét?
Amennyiben Ön él a lehetőséggel és több szerződést is köt, a megtakarítási idő végén kiutalt összeget gyermekei lakásvásárlására, felújításra vagy akár bővítésre is fordíthatja, ezzel támogatva őket.

Mit jelent az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) garanciája?
A betétbiztosítás célja a betétesek és ezen keresztül a pénzügyi rendszer stabilitásának védelme. Az OBA garanciája - a bank fizetésképtelensége esetén - a magyar székhelyű bankokban és azok külföldi fiókjaiban elhelyezett banki betétek biztosítására vonatkozik, valamint a 2003. január 1-jét követően a bankok által kibocsátott banki kötvényekre (bankonként és személyenként legfeljebb 100.000 € összeghatárig).

A Unit Linked befektetések esetén garantálják a hozamot?
Nincs. A befektetési alapú Unit Linked biztosítások hozama a portfóliótól és piaci körülményektől függenek.

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek