Gyakran felmerülő kérdések

Gyakran felmerülő kérdések

 

 

Mit jelent az engedményezés?

Az engedményezés a biztosítóval szembeni követelés (pl. egy káresemény után a biztosító szolgáltatása) átruházása egy harmadik személyre. Jelzáloghitelből finanszírozott lakásvásárlás és az ingatlan biztosítása esetén ez a harmadik személy a bank, aki előírja ügyfele számára a fedezetül szolgáló ingatlan biztosítását bizonyos minimum feltételekkel. Az engedményezést pedig a lakásbiztosítási kötvény záradékában köti ki, ami arról rendelkezik, hogy egy előre meghatározott összeg felett a biztosító az ügyfél helyett a bankot kártalanítja.
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy hétköznapi károk (beázás, üvegtörés, kisebb tűz, stb.) esetén a biztosító az ügyfelet kártalanítja, az ő felelőssége az ingatlan megóvása. Nagyobb kár (pl. az ingatlan megsemmisülése) esetén azonban a biztosító a bankot kártalanítja, pontosabban a kártalanítás összege helyettesíti a fedezetet a bank számára.


Kötelező biztosítást kötni a lakásomra?

Lakásbiztosításra kötelezi Önt a bank, amennyiben az ingatlan jelzáloghitel fedezeteként szolgál, továbbá előírják a biztosítás bankra történő engedményezését is.
Amennyiben az ingatlan jelzáloghitel biztosítékául szolgál (tehát egy jelzáloghitel fedeteze), úgy a bankok kötelezik a hiteligénylőt a biztosítás megkötésére és előírják a biztosítás bankra történő engedményezését.

Mi az önrész?

Az önrész az az összeg, melyet a kár összegéből az ügyfél maga visel. Minél többet vállal a biztosított, annál alacsonyabb a biztosítás díja.

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek