Visszatért a válság előtti bizalom

2014. május 13.
Visszatért a válság előtti bizalom

Idén tavaszra a 2003-2007-es időszakban tapasztalható szintre emelkedett a befektetői optimizmus régiónkban.

A Deloitte befektetői bizalmi indexe már a harmadik egymást követő félévben mutat pozitív tendenciát, amire legutóbb 2009 végén volt példa. A közép-európai intézményi magántőke és kockázati tőke-befektetők körében végzett felmérésből jól látszik, hogy egy év alatt hatszorosára (összesen 61 százalékra) nőtt azoknak az aránya, akik a gazdasági feltételek javulására számítanak a következő hat hónapban.
 
 A pozitív várakozásoknak megfelelően  a következő félévben a pénzügyi befektetései hatékonyságának növekedésével számol a magántőke és kockázati tőke-befektetők kétharmada, ami a legmagasabb arány 2005 tavasza óta. A gazdasági környezet kedvező megítélése a piaci aktivitással kapcsolatos várakozásokban is tükröződik. A következő időszakban a szerződéskötések számának növekedését váró válaszadók aránya tavaly őszhöz képest a duplájára, több mint 62 százalékra emelkedett. A piaci aktivitás növekedésére ösztönzőleg hat ugyanakkor az is, hogy a válaszadók 27 százaléka szerint a következő hat hónapban könnyebb lesz majd hitelfinanszírozáshoz jutni. Ez az elmúlt három év legnagyobb befektetői bizalmát mutatja a hitelpiacokkal kapcsolatban. 
 
Pozitív fejlemény mindemellett az is, hogy a tőkeemelést tervező válaszadók aránya is több mint kétszeresére (19 százalékra) emelkedett az elmúlt fél évben. Ugyanebben a fél éves időszakban azonban nem változott azoknak az aránya, akik a következő fél év során többet kívánnak vásárolni, mint eladni (46 százalék). Közel kétszeresére nőtt viszont azoké, akik több eladást terveznek, mint vásárlást (35 százalék). Ez a változás elsősorban azzal van összefüggésben, hogy növekszik azoknak a befektetőknek az aránya, akik új tőke bevonását tervezik.

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek