Vagyonosodik a lakosság

2014. május 20.
Vagyonosodik a lakosság

Elemzések szerint egyre több készpénzt használ a lakosság...

A készpénz mellett az állampapírban és befektetési alapokban lévő megtakarítások mértéke is folyamatos növekedést mutat. A munkáltatók azonban még sosem maradtak el annyi bérrel, mint idén márciusban.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint folyamatosan nő a lakosság nettó pénzügyi vagyona. Március végén összesen 21 332,4 milliárd forint volt a háztartások pénzügyi vagyona a különböző tartozások és hitelek visszafizetése után. A jegybanki adatokból kitűnik, hogy a lakosság megtakarításainak volumene 2012 első negyedévétől kezdve folyamatosan növekszik, az idén márciusra például átlépte a 30 ezer milliárd forintos határt. A tartozások azonban fogynak, ezek mértéke már alig éri el a 9 ezer milliárd forintot. 

A lakosság 2010 közepén volt a legnagyobb mértékben eladósodva, amikor a tartozások 11 350 milliárd forintra rúgtak. Ezeknek a tartozásoknak egyébként a döntő része hitel, azon belül is hosszú távú kölcsön volt.

Bár az év első negyedében jellemzően visszaesik a készpénz mennyisége a lakosságnál, aminek szezonalitási okai vannak, az idén nem ez történt. A háztartások 2648 milliárd forintot tartottak bankjegyekben és érmékben március végén, ami történelmi rekordnak számít. Ez 3,5 százalékkal több az év végi adatoknál, és csaknem 20 százalékkal nagyobb az egy évvel ezelőtti mennyiségnél. Abban, hogy a készpénz mennyisége több a lakosságnál, szerepet játszhatott az alacsony kamatkörnyezet és az ingyenes készpénzfelvétel kötelezővé tétele is. Az alacsony kamatok miatt egyre kevesebben kötik le a pénzüket a bankban, emiatt a folyószámlabetétek volumene is historikus csúcson, 2379,6 milliárd forinton áll. Most márciusban fordult egyébként elő először, hogy a készpénz és a folyószámlabetétek együttes állománya meghaladta az egyéb betétekét.

Rekordon áll a nem részvény típusú értékpapírok állománya is a lakosságnál. 

A kisbefektetők 2942 milliárd forintot tartottak ilyen – zömmel kötvény – eszközben, ami 30 százalékkal több, mint egy esztendeje. Ennek a fele egy évnél hosszabb, a másik fele egy évnél rövidebb lejáratú értékpapír, ezen belül nagyrészt állampapír, kisebb részben banki kötvény volt.

A részvényjellegű eszközöknél mintegy 10 százalékkal, összesen 12 741 milliárd forintra emelkedett az állomány tavaly március óta. Azonban míg a tőzsdei és nem tőzsdei részvények, valamint az üzletrészek volumene csak minimális mértékben nőtt a lakosságnál az utóbbi 12 hónapban, a befektetési alapoké éves összevetésben 33 százalékkal bővült, március végén meghaladta a 3600 milliárd forintot. A biztosítók és nyugdíjpénztárak nem tudtak érdemben profitálni az alacsony kamatkörnyezetből, a náluk lévő tartalékok alig növekedtek.

Életbiztosításokban 1668, nyugdíjpénztárakban 1263 milliárd forintot tartott a lakosság. Jelentősen, 13 százalékkal nőtt viszont a háztartások egyéb követeléseinek az állománya. A munkáltatók ugyanis rekord összegű, összesen 432 milliárd forintnyi munkabérrel tartoztak március végén az alkalmazottaknak.

Ötezer milliárd fölött az alapok

Folytatódott a vagyon gyarapodása a befektetési alapok piacán is, így a kezelt vagyon áprilisra meghaladta az 5 ezer milliárd forintot – közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz). A Bamosz-tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 62 milliárd forinttal, azaz 1,3 százalékkal növekedett áprilisban az új befektetéseknek köszönhetően. A tőkeáramlás a pénzpiaci, az árupiaci és a származtatott alapoknál stagnált. A legtöbb friss pénz az abszolút hozamú alapokba érkezett.

Forrás: VG Online

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek