Vagyonépítés esküvő után

2015. szeptember 04.
Vagyonépítés esküvő után

Lassan véget ér az esküvői szezon, és sok fiatal párban felmerült a kérdés: Hová kellene tenni az összegyűjtött pénzt? Az alábbi megtakarítások közül válogathatunk, ha egyszeri, nagyobb összeget szeretnénk félretenni:

Sok ifjú pár szeretné elkerülni a kenyérpirítók és étkészletek áradatát, ezért inkább pénzt kérnek ajándékba, továbbá a menyasszonytáncból is összejöhet egy szép summa. Ebből sokan az esküvőjüket fizetik ki, vagy a nászútra költik, de érdemes legalább egy részét megtakarítani.
 
Állampapír
 
Az Állampapírok számtalan formája elérhető, sőt, vannak olyan kötvények, amelyek kifejezetten a lakosság számára lettek kitalálva. A Kincstári Takarékjegyeket a Postán vásárolhatjuk meg, így könnyű hozzájutni. A Féléves és a Kamatozó Kincstárjegy futamidejében a bankbetéthez hasonló, hiszen 6, illetve 12 hónapra vehetjük meg, viszont a betéteknél magasabb kamatot érhetünk el vele.
 
Tartós Befektetési Szerződés
 
A Tartós Befektetési Szerződés (TBSZ) kétféle megtakarítási lehetőséget rejt:
 
A betéti számlát és
A befektetési számlát
 
Mind a két számla három év után egészségügyi hozzájárulás mentességet ad és a fizetendő kamatadó is csupán 10 százalékos lesz. Ha a számláról csak öt év után veszünk fel pénzt, akkor ráadásul teljesen mentesülünk a kamatadó megfizetése alól is. 
 
A két számla között az a különbség, hogy a betéti számlára csak bankbetétet köthetünk le, míg a befektetési számlára számtalan értékpapírt vásárolhatunk. Ha ez utóbbi mellett tesszük le a voksunkat, akkor az alábbi megtakarításokat vehetjük meg (akár egymással párhuzamosan is):
 
Állampapírok
Befektetési alapok
Részvények
 
Érdemes kiemelni, hogy a Magyar Államkincstárnál is nyithatunk TBSZ-t, ennek előnye, hogy a számlavezetés ingyenes, illetve kedvező költségek mellett végezhetjük a tranzakciókat.
 
Hosszabb távra választhatunk a Prémium és a Bónusz Magyar Államkötvény (PMÁK és BMÁK) közül. Ezek futamideje 3 és 10 év között változik. Míg a Prémium kötvények az inflációhoz képest nyújtanak kamatprémiumot, addig a Bónusz kötvények a rövid távú diszkontkincstárjegyekhez képest biztosítnak kamatbónuszt. Lényeges, hogy ezeknek a papíroknak a futamideje jól illeszkedik a kamatadó kedvezményt nyújtó TBSZ számlához.
 
Befektetési alap
 
A befektetési alapoknak számos fajtája létezik, ezek között tanácsadó tud eligazítást adni nekünk. Mindenesetre a legbiztonságosabb likviditási és pénzpiaci alapok mellett érdemes lehet megfontolni kötvényalapok vásárlását is. Az alapok nem kamatoznak, hanem az értékük növekszik a vagyonkezelő által megvásárolt értékpapíroknak köszönhetően, így a jövőbeni hozamuk nem ismert. 
 
Az elmúlt években népszerűek lettek az úgynevezett abszolút hozamú alapok is, mivel a múltban magas hozamot tudtak biztosítani. Lényeges, hogy a nyílt végű befektetési alapoknak nincs futamideje, így bármikor kiszállhatunk belőlük, ha pénzre van szükségünk. Ha viszont hosszabb távra tervezünk, akkor érdemes lehet TBSZ számlát nyitni, ami a kamatadó kedvezmény mellett egészségügyi hozzájárulás mentességet is biztosíthat.
 
Bankbetét
 
A legkézenfekvőbb megoldás a kapott pénzt bankbetétbe tenni. Ugyan ez a megtakarítási forma jelenleg nem kecsegtet magas kamatokkal, azonban biztos befektetés, hiszen 100 ezer euróig (nagyjából 30 millió forint) az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) védelme alatt áll. Ráadásul, ha kellően tőkeerős pénzintézetet választunk, akkor biztonságban tudhatjuk a pénzünket. A bankbetét jó megoldás lehet akkor is, ha később lakáshitelhez tennénk félre önrészt, hiszen a betét futamideje és kamata kiszámítható.
 
Fizessük ki a hiteleinket
 
A hitelünk előtörlesztésére vagy akár végtörlesztésére is fordíthatjuk a kapott pénzt, hiszen ezzel sokat spórolhatunk, mivel a hitelek kamatai jellemzően magasabbak, mint a megtakarítások kamatai. Különösen igaz ez, ha az esküvő megrendezésére hitelt vettünk fel, a mennyasszony-táncból befolyó pénzt ebben az esetben érdemes mindenképp előtörlesztésre vagy végtörlesztésre fordítani és az ezután esetlegesen megmaradt pénzt megtakarítani.
 
Életbiztosítás mellé eseti díj
 
Ha van megtakarításos életbiztosításunk, akkor ezen elhelyezhetjük a kapott összeget, az így elhelyezett pénznek ráadásul általában alacsony költségei vannak. Ha egyéb rendszeres megtakarításunk van, akkor is érdemes lehet elgondolkozni azon, hogy ebbe tegyük a pénzünket. 
 
Ha például valamelyik nyugdíj-előtakarékossági megtakarítást választjuk (önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás, nyugdíj elő-takarékossági számla), akkor akár 20 százalékos adójóváírást is kaphatunk az elhelyezett pénz után.
 
Forrás: Pénzcentrum.hu
 

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek