Új hitelfelvételi rendszer

2015. január 06.
Új hitelfelvételi rendszer

Életbe lépett a még tavaly szeptemberben a Magyar Közlönyben megjelent adósságfék-szabályozásról szóló rendelet.

Új hitel felvételekor nemcsak a havi törlesztő részletünk lesz maximálva, hanem a beszámítható hitelfedezet mértéke is. Újdonság, hogy ezentúl csak a legális nettó jövedelem számítható be a rendelkezésre álló jövedelembe.

A tavaly szeptemberben megjelent rendelet 3 fontos területen is szabályozza a hitelfelvételt január 1-től.

1. Új elemként kell megbarátkoznunk a jövedelemarányos törlesztő részlet mutató (JTM)fogalmával, melynek értelmében a havi jövedelmünk mértéke határozza meg a havi törlesztőrészlet maximumát. Forinthitelek esetében az adós havi törlesztőrészlete nem lehet magasabb a rendszeres, legális jövedelem 50%-ánál 400 ezer forint alatti, illetve 60%-ánál legalább 400 ezer forintos havi jövedelem esetén. A törlesztőrészlet mértékére vonatkozó korlátozások devizahitelek esetében még szigorúbbak lesznek.

2. Szigorúbb megkötések vonatkoznak majd a hitel fedezetéül szolgáló ingatlan és gépjármű értékének beszámításakor is. Jelzáloghitelek esetében a felvett hitel összege nem lehet magasabb a fedezetül szolgáló ingatlan értékének 80%-ánál, gépjárműhitelek esetében a gépjármű értékének 75%-ánál, a devizahiteleknél pedig még ennél is erősebb megkötésekkel kell kalkulálni.

3. A hitel elbírálásakor január 1-től csak az igazolt, legális nettó jövedelem számítható berendelkezésre álló jövedelemként, amelyet már nem lesz elég csupán bankszámlakivonattal igazolni. 

portfolio.hu

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek