Próbálkoznak a küszködő devizahitelesek

2013. február 28.
Próbálkoznak a küszködő devizahitelesek

Több mint negyedével növekedett tavaly a bankoknál az átstrukturált hitelek állománya, az átstrukturálás azonban sok ügyfélnél csak elodázza a problémát - írja a Világgazdaság.

A lap Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének adatai alapján ismerteti: a hitelintézeteknél több mint 2100 milliárd forintra növekedett 2012 végére az átstrukturált hitelek állománya, 26,3 százalékkal bővült 2011-hez képest. A jelentős növekedés mögött két szektor – a lakossági és az önkormányzati áll -, a vállalatoknál kis mértékben ugyan, de csökkent tavaly az állomány.

A lakossági ügyfeleknek már 1371,8 milliárd forintnyi kölcsönét tartották nyilván átsrukturáltként a bankok, amely bő másfélszerese az egy évvel korábbinak. Az önkormányzati ügyfeleknél az átütemezett állomány 7,6 milliárdról 35 milliárd forint fölé ugrott egy év alatt. Az átütemezett hitelek 85 százalékát idegen fizetőeszközben tartották nyilván.

Egyre nehezebben törleszt a lakosságA PSZÁF tájékoztatása szerint 2012. IV. negyedévében a hitelintézetek teljes hitelportfóliójában a nem teljesítő (90 napot meghaladóan késedelmes) hiteleinek aránya 0,1 százalékponttal, 13,8%-ra csökkent. A javulásban fontos szerepet játszott a vállalati hiteleknél elindított portfóliótisztítás. Ezzel egyidejűleg azonban a lakossági NPL ráta 0,5 százalékponttal, 16,2%-ra emelkedett. A romlás mind a forint, mind a deviza hiteleket érintette.

90 napon túl lejárt lakossági hitelek állománya(részvénytársasági hitelintézeteknél)2012. 03.2012.06.2012.09.2012.12.*9709901 0101 0301 050
Forrás: PSZÁF. *=előzetes

Különösen kedvezőtlen, hogy egyrészt folyamatosan nő az éven túli tartozások aránya, ami arra utal, hogy a késedelmes adósoknak tartós pénzügyi problémái vannak. Ráadásul már az árfolyamgátba belépett adósok között is megjelentek a nemteljesítések.

Bár az átstrukturálás elvben a hitelszerződés - és az adós - megmentését szolgálná, a jelek szerint nagyon sok esetben csak időnyerésre elég. Az átütemezett kölcsönöknél ugyanis meglehetősen fegyelmezetlenek az ügyfelek, és nagyon magas a késve teljesítő adósok aránya.

A vállalati hiteleknél például a kimutatott állomány csaknem egyharmada 90 napon túli csúszásban van, és a 90 napon belüli késedelemben lévő aránya is közelíti a 10 százalékot, míg a lakossági ügyfeleknél az állomány 21,4 százaléka volt 90 napon túli késésben, valamivel több mint egynegyedének késedelme pedig még nem érte el a három hónapot.

Nem gond a törlesztés? Csak az érintettek negyede lépett be az árfolyamgátba

Tavaly év végéig a jogosultak 26 százaléka lépett be az árfolyamgát-rendszerbe; a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások 2012. december 31-ig 102 201 darab gyűjtőszámlát nyitottak meg devizaalapú jelzáloghiteles ügyfeleik igénylése alapján.

Forrás: privátbankár.hu

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek