Pénzügyi szolgáltatóközpont jön

2014. október 02.
Pénzügyi szolgáltatóközpont jön

Portfolio Budapest Economic Forum 2014 konferencia

Komplex termékcsomagokat nyújtó pénzügyi szolgáltató központként működik a jövőben a Magyar Fejlesztési Bank, a takarékokkal, a Magyar Postával és partnereivel szorosan együttműködve - mondta a Portfolio Budapest Economic Forum 2014 konferenciáján megtartott előadásában Németh Lászlóné államtitkár. Bertalan Sándor, az MFB ügyvezető igazgatója szerint fontos szerepe lesz az MFB-nek az EU-s források elosztása során is.

Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség államtitkára az alábbiakról beszélt előadásában a Portfolio Budapest Economic Forum 2014 konferenciáján:

 • A kormány kiemelt szerepet szán a pénzügyi szolgáltatások rendszerszintű működési összehangolásának, aminek kiemelt szereplői a Magyar Posta és partnerei (köztük az FHB Kereskedelmi Bank), a Magyar Fejlesztési Bank és a takarékszövetkezeti szektor, illetve annak központi bankja, a Takarékbank.
 • Az intézményrendszer hozzájárul a hitelezés felpörgetéséhez, ezáltal a gazdasági növekedéshez és a munkahelyteremtéshez is.
 • Az MFB ellenőrzése alatt hamarosan feláll az Első Nemzeti Közműszolgáltató cég, amely először gáz- majd áram- és távhőszolgáltatással is foglalkozik. Kiemelt szerepe lesz a Magyar Postának és a Díjbeszedőnek a lakossággal való kapcsolattartásban.
 • A Magyar Fejlesztési Bank jelentős átalakítás előtt áll, a vagyonkezelési tevékenység szerepe csökkenni fog. Stratégiai partnerei segítségével pénzügyi szolgáltató centrumként fog továbbműködni, új és komplex tőke-, hitel- és garanciatermékei csomagban lesznek elérhetők.
 • Az MFB refinanszírozási programjait fenntartják, de a hitelezést az egyedi és nagy projektekre koncentrálja a bank, és szoros együttműködésre törekszik a takarékszövetkezetekkel. Ezzel visszanyerhetik a Konzumbank 2003-2004-es privatizációja során elvesztett szerepet.
 • Az MFB befektetési tevékenysége fokozódik, az EU-s források elosztásában is nagy szerepe lesz.
 • A Magyar Posta számlavezető intézménnyé válik, és az FHB Kereskedelmi Bank 49%-ának megvásárlásával további korszerű pénzügyi termékekkel bővül a palettája.
 • A 2700 kirendeltséggel működő Magyar Posta és az 1600 fiókkal bíró takarékszövetkezeti rendszer természetes üzleti és szervezet szövetséget alkot majd, nem egymással versenyeznek, hanem együttműködnek majd.
 • A takarékok jelenlegi intézményrendszere tőkeerős, a takarékok átvilágítása megtörtént, a veszélyt hordozó takarékok kizárhatóságára lehetőség van az integrációból. A most 30 tagú kockázati közösség év végéig teljes körűvé válik, egyetemleges kockázatvállalással és közös tőkemegfeleléssel; egységes belső szabályozás, közös üzletpolitika és termékstruktúra alakul ki.Bertalan Sándor, a Magyar Fejlesztési Bank ügyvezető igazgatója többek között az alábbiakról beszélt előadásában:

 • az MFB mint állami tulajdonú szakosított hitelintézet tevékenységét az állam szükség esetén tőkeemeléssel, valamint a forrásbevonás során jogszabályon alapuló, a hitelezésben, hitelezési garancianyújtásban pedig eseti jellegű készfizető kezességgel segíti.
 • az MFB és leányvállalatai gyakorlatilag a teljes pénzügyi palettát lefedik: hitelezés és bankgarancia (MFB), kezességvállalás (Garantiqa), követeléskezelés (MKK), forráskezelés (MV), diákhitel (Diákhitel Központ) és tőkebefektetés (MFB Invest) is elérhető a csoportnál.
 • Az MFB nemzetközi és belföldi kötvénykibocsátásokból, nemzetközi fejlesztési intézmények által nyújtott hitelekből, értékpapírosított és kétoldalú hitelekből is finanszírozza tevékenységét.
 • A bank kiemelt szerepet fog betölteni a 2014-2020-as EU-s programozási időszakban, és továbbra is széleskörű termékpalettával látja el a bank a kormányzat gazdaságfejlesztési céljait.

Forrás: portfolio.hu

Csatlakozzon hozzánk!

 • Karrier és üzleti lehetőségek