Nőhetnek a forint alapú hitelek kamatai

2012. január 19.
Nőhetnek a forint alapú hitelek kamatai

A bankközi pénzpiacon tapasztalható kamat növekedési üteme miatt nagy valószínűséggel növekedni fognak a vállalkozási hitelek kamatai is, azaz az egyes vállalkozások finanszírozása drágábbá válhat Magyarországon.

A probléma hátterében a hosszú időn át stabilan álló BUBOR, azaz a jegybank által számított bankközi referencia-kamatláb emelkedése van, ami hozzájárulhat a fent említett hitelek kamatjainak emelésében.

Az MNB októberben végzett kutatása szerint a rövid távú vállalati hitelek iránt nőtt a kereslet, a hosszú távúak iránt viszont stagnált. A bankok által kihelyezni kívánt hitelek azonban jelentősen csökkentek, és a feltételek is szigorodtak. A felmérés szerint a bankok már további szigorításokat terveztek a hitelezésben, különösen a kereskedelmi ingatlanok finanszírozásában – írja a Világgazdaság.

A hitelezési feltételek szigorodásához vezethet továbbá a jelenleg Európát átszelő pénzügyi feszültség, ami miatt már az euró zóna összeomlását is vizionálták többen. A képlet egyszerű: a kockázatok nőnek, emiatt a feltételek szigorodnak, és a kihelyezni kívánt összegek csökkennek, nem beszélve a magyar bankrendszert sújtó extra terhek növekedéséről (pl.: bankadó és végtörlesztés).

A kisebb vállalkozások finanszírozásának továbbra is két kiemelkedően kedvező eszköze a Széchenyi-kártya és a Kombinált hitel. A Széchenyi-kártyára tavaly december elején 210 ezer igénylést tartottak nyilván, 9 év alatt 156 ezer kártyát bocsátottak ki, és 963 milliárd forint hitelt nyújtottak annak segítségével.

Forrás: MNB és Világgazdaság

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek