NGM a svájci döntésről

2015. január 15.
NGM a svájci döntésről

A svájci jegybank mai lépése megerősítette a kormány devizaadósságokat csökkentő törekvéseit - olvasható az NGM közleményében.

A svájci jegybank egész világot meglepő mai lépésének következtében nagyarányú árfolyamváltozások következtek be a devizapiacokon. A döntés hatására a forint árfolyama a svájci frankkal szemben jelentősen gyengült, jelen pillanatban 315 forintot ér a svájci fizetőeszköz egyetlen egysége a devizapiacon, miközben reggel még 265 forint volt a svájci frank.

"Mindez megerősítette annak a kormányzati döntésnek a megalapozottságát, amellyel múlt év decemberében a jelzálogalapú devizahitelek törlesztési árfolyamát a kormány rögzítette. A svájci frank alapú hiteleknél történt 256,5 forintos, valamint euró alapúaknál 309,5 forintos rögzítéssel megvédtük a devizahiteleseket az eddigi hatások alapján összességében több, mint 500 milliárd forintos tartozásnövekedéstől.

Az államadósság esetében az Államadósság Kezelő Központ a devizaadósságot euróra váltja át, így a svájci frank erősödése nem befolyásolja számottevően az adósságszintet. Az önkormányzatoktól tavaly átvett svájci frank alapú hiteleket az ÁKK előtörlesztette, így ezek sem okoznak adósságnövekedést az államadósság szintjében.

A svájci jegybank mai lépése megerősítette a kormány devizaadósságokat csökkentő törekvéseit, melyek az elmúlt években jelentősen csökkentették az ország sebezhetőségét, mind közösségi, mind magánszinten. Az adósság-, ezen belül a devizaadósság csökkentését a jövőben is folytatni fogjuk" - olvasható az NGM közleményében.

forrás: portfolio.hu

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek