Népszerű a lakáshitel

2014. október 08.
Népszerű a lakáshitel

Mérséklődik a lakosság hitelek szembeni ellenállása

Nem lankad a lakáshitelek iránti érdeklődés: augusztus végéig csaknem annyi kölcsönt helyeztek ki a pénzügyi szolgáltatók, mint tavaly egész évben. A lakosság hitelekkel szembeni elutasító hozzáállás pedig következetesen mérséklődik.

Jelentős mértékben élénkült az év első nyolc hónapjában a lakáshitelezési piac – derül ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból. Az MNB statisztikái szerint januártól augusztusig összesen 147,6 milliárd forintnyi forint lakáshitelt vettek fel a hazai háztartások, amely közel 60 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Sőt, az első nyolc hónap kihelyezései már megközelítették a tavalyi, éves teljesítményt, hiszen 2013 egészére vonatkozóan 151,1 milliárdos új lakáshitel-kihelyezést regisztrált az MNB. Az első két nyári hónapot követően pedig az augusztus sem alakult rosszul a piacon: a 23,3 milliárdos havi kihelyezés 9,3 milliárd forinttal haladja meg az előző évi értéket. Különösen biztató emellett, hogy a tavaszi hónapokban már megközelítette – májustól pedig folyamatosan meg is haladta – a 20 milliárd forintot a havi kihelyezés, amelyre igen régen nem akadt példa.

Ezzel együtt a lakáshitelek állományában még jó darabig nem lehet növekedésre számítani. Bár a jegybanki statisztikák szerint a 2013 és ez év augusztusa között eltelt egy évben mindössze 1,42 százalékos volt az állomány csökkenése, ebben a forint árfolyamának gyengülése is szerepet játszhatott.

Az élénkülés persze egyáltalán nem nevezhető meglepőnek: a legfontosabb ok, hogy az elmúlt hat-hét év során óriási halasztott kereslet halmozódott fel a piacon, amely a lakásárak csökkenésével és a fogyasztói bizalom növekedésével együtt már sokakat lépésre ösztönöz. A másik ok, hogy a lakáshitelek átlagos kamatlába – nagyrészt az MNB kamatvágásainak köszönhetően – az augusztusig tartó egy év alatt több mint 2 százalékponttal, 5,49 százalékra csökkent, emellett – a szocpollal együtt – jelenleg négyféle támogatott konstrukció érhető el a piacon.

A kilátásokat illetően biztatónak tekinthetők a tegnap nyilvánosságra hozott Deloitte-Scale BankIndex kutatás legfrissebb eredményei is. Ezek alapján a lakosság ugyan jellemzően továbbra is elutasítja a hitelfelvételt, de ennek az elutasításnak a mértéke következetesen csökken, sőt, egyre többen viszonyulnak pozitívan a hitelekhez.

Fülöp András, a Deloitte Zrt. vezető partnere elmondta: „ A három fő témát, vagyis a hitelezést, fogyasztást és megtakarítást tekintve a legmagasabb emelkedést a hitelezési szegmensben láthatjuk az utóbbi félévben. Ennek az attitűd-átrendeződésnek az elsődleges oka vélhetően a lakossági jelzáloghitel-piacon tapasztalható éledezéssel függ össze. Az új folyósítások volumenének 2014 első felében makroszinten tapasztalható emelkedését ugyanis nem a fogyasztási hitelek, sokkal inkább a lakáshitelek dominálták.

Az új lakáshitel kihelyezések átlagosan havi szinten 16 milliárd forint fölött alakultak az első félévben, ami a végtörlesztés óta a legnagyobb összeget jelenti.”

Lakástakarék, inkább magas jövedelemmel

A Deloitte-Scale BankIndex kutatás szerint a lakás-takarékpénztárakat inkább a magasabb jövedelműek és végzettségűek veszik igénybe. 

Életkor szerinti megbontásban a 35-44 évesek használják leginkább, ami összefügg azzal, hogy ebben az életszakaszban keresnek a legtöbben lakást. A lakástakarék-pénztár és a jelzáloghitel-használat gyakran esik egybe, valamint látható, hogy az emberek döntő többsége jelenleg a megtakarítási szakaszban van.

Forrás: vg.hu

 

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek