Népszerű a cafeteriás hiteltörlesztés

2014. augusztus 06.
Népszerű a cafeteriás hiteltörlesztés

Bekapcsolódtak a munkaadók a dolgozók hiteltörlesztésébe.

Az utóbbi hetekben több munkáltató is pénzt utalt a bankoknak, hogy munkavállalóik hiteltörlesztését a cafeteria keretén belül segítsék. Szakmai vélekedés, hogy ez a jelenség akár már az ősszel tömegessé válhat. A futamidő végénél tartó devizaadósoknak ugyanakkor érdemes elgondolkodniuk azon, megéri-e kérniük a hiteltörlesztési támogatást - számol be a Magyar Nemzet.

Számos munkáltató szállt be az elmúlt hetekben dolgozóinak hiteltörlesztésébe. Az érintettek azzal az új lehetőséggel élnek, amely módot ad rá, hogy a munkaadó – cafetériaként vagy támogatás formájában – adómentesen hozzájárulhasson az alkalmazottai törlesztőrészleteinek kifizetéséhez. – A tavaszt a vállalkozások még leginkább a felkészüléssel töltötték, az első folyósítások mostanában indulhattak el – számolt be az első tapasztalatokról Fata László.

A hazai juttatások rendszerét jól ismerő tanácsadó abban látja ennek okát, hogy már egyes bankok is alkalmazkodtak a szabályokhoz, a folyamat így gördülékeny lehet. Úgy vélte: augusztusban, szeptemberben tömegessé válhat a gyakorlat, s az ősszel már munkáltatók sokasága vállalhat részt cafetéria formájában a dolgozók hiteltörlesztéséből. – Az érdeklődés a következő év elején bizonyosan fokozódik majd - derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

A lehetőség legfontosabb részleteiről annyi mondható el, hogy a dolgozónak a munkáltató öt év alatt legfeljebb ötmillió forintot adhat adó- és járulékmentesen – a fizetésén kívül – azért, hogy az érintett törlessze forint- vagy devizaalapú lakáshitelét. A munkaadó határozhat úgy, hogy a bér mellett, egyszerű támogatásként folyósítja a hiteltörlesztési hozzájárulást, miképpen arra is van lehetőség, hogy a foglalkoztatók a cafetéria-rendszerükbe illesszék be a lehetőséget.

A gyakorlatban azonban minden bizonnyal több, jelenleg még kérdéses pont megválaszolásra fog kerülni. Fata László ennek kapcsán elmondta, a munnkáltató egyenesen a hitelszámlára vagy a bank egyfajta központi számlájára küldheti el az összeget, de annak sincs akadálya, hogy a juttatás egyből a munkavállaló hitelintézetnél vezetett saját folyószámlájára kerüljön. 

Utóbbi megoldás azonban csak akkor járható út, ha külön igazolásra kerül, hogy az adott évben legalább ekkora összegű törlesztést fizet be az adós munkavállaló. – Ez ügyben elengedhetetlen annak tisztázása, miként számolják majd el a munkáltatótól érkező összegeket – fűzte hozzá Fata László. Lehetséges, hogy egyszerűen a havi részletet apasztja a foglalkoztató juttatása, de elképzelhető az is, hogy az ilyen utalást a hitelező előtörlesztésnek tekinti  - számol be a Magyar Nemzet.

Szerző: Magyar Nemzet

 

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek