Munkáltatói lakástámogatás

2014. július 14.
Munkáltatói lakástámogatás

Kiterjeszthetik a jogosultak körét...

Kiterjeszthetik azok körét, akik igénybe vehetik az adómentesen adható munkáltatói lakástámogatást.

Pár hete már írtunk arról, hogyan segítheti a munkáltató a lakáshitel visszafizetését. Csütörtökön beterjesztették a parlament elé az adómentesen adható munkáltatói lakástámogatásra vonatkozó szabály módosítását, s mindenképp jó hír, hogy ismét a jogok és lehetőségek kiterjesztéséről szól e javaslat, azaz lehetséges, hogy újabb csoportok számára lesz megadható a kedvezményes lakáshitel támogatás lehetősége.

Kishíján a lízing is bekerült a kedvezményes körbe

Míg eddig csak a hitelintézetek által nyújtott lakáscélú hitelek, illetve munkáltatói kölcsönök esetén volt lehetőség e kedvezményre, addig a javaslat szerint immár adómentes lesz a pénzügyi vállalkozások által nyújtott lakáscélú hitelek törlesztésének támogatása is. Ez azt jelenti például, hogy a pénzügyi vállalkozásnak számító faktoring cégekre és a lízingcégekre is kiterjesztenék az adókedvezményt - írja az RSM DTM blogján Hegedüs Sándor, adószakértő.

Fontos azonban kiemelni, hogy a jogalkotó – talán szándéka ellenére is – továbbra is fenntart egy korlátot, miszerint csak hitelszerződés esetén él ez a rendelkezés. Tekintettel arra pedig, hogy a pénzügyi lízingszerződés nem tekinthető hitelszerződésnek, így a lakáslízing konstrukciók esetén a lízingdíj finanszírozására ez a konstrukció nem lesz alkalmas.

Más kedvezményt is adnak

Másik fontos módosítás, hogy ezután akkor is lehetőség lesz a törlesztés támogatására, ha a hitellel érintett lakás már nem a törlesztő tulajdonában (haszonélvezetében) van, de a hitel még mindig él. Ilyenkor is meg kell felelni a méltányolható lakásigény kritériumának.

Végül egy az egyéni vállalkozásokat érintő kedvező módosítás, miszerint immár ők is el fogják tudni számolni költségként a lakáscélú munkáltatói támogatás összegét. A beterjesztett törvényjavaslat indoklása szerint a magánszemélyeket kedvezően érintő változásokat már 2014. január 1-jétől visszamenőleges hatállyal lehet majd alkalmazni.

Forrás: Privátbankár

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek