Mit kell tenni a 10%-os hozamért?

2015. július 12.
Mit kell tenni a 10%-os hozamért?
A lakástakarék-pénztár az egyik legmagasabb biztos hozammal kecsegtető megtakarítási forma.
 
A kiemelkedő hozamért bizonyos feltételeket kell teljesítenünk. A Pénzcentrum összeszedte, hogyan kaphatod meg biztosan a 30 százalékos állami támogatást.
 
Ha megtakarításokról beszélünk, akkor gyakran merül fel a lakástakarék-pénztár (LTP), mint célzott előtakarékossági forma, hiszen 30 százalékos állami támogatást kapunk minden befizetés után, ami 10 százalék feletti hozamot jelent négy éves futamidő mellett. Ahhoz azonban, hogy megkapjuk a támogatást, a megtakarított összeget lakáscélra kell felhasználnunk (kivéve a 2009 júliusa előtt kötött nyolc éves szerződések esetén). Pontosan mit is jelent a lakáscél, milyen dokumentumokat kell benyújtanunk ahhoz, hogy megkapjuk az állami támogatást?
 
Az állami támogatás jóváírásának alapvető feltétele, hogy pontosan fizessük a megtakarításainkat, ha ugyanis több hónapos késedelembe esünk, akkor előfordulhat, hogy elbukjuk a befizetésünk után járó 30 százalékos jóváírást.
 
Erre használhatjuk fel a lakástakarékot
 
Az lakástakarék-pénztár befizetései ezekben az esetekben minősülnek lakáscélnak:
Lakásvásárlás (lakótelek vásárlása)
Lakás célú ingatlan felújítása, bővítése, korszerűsítése 
Lakáshitel kiváltása, előtörlesztése
Közművesítés
Társasházak esetén közös részek felújítása
 
Lényeges, hogy az üdülő minősítésű ingatlanokra nem lehet felhasználni az LTP befizetéseit, illetve ha mégis így tennénk, akkor bukjuk a befizetés után járó állami támogatást (ha egyéb célra használjuk fel a pénzt, akkor sem kapjuk meg az állami támogatást).
 
Milyen dokumentumok szükségesek a lakáscél igazolásához?
 
A lakáscélt több dokumentummal kell igazolni, elsősorban szükség van a tulajdoni lap 30 napnál nem régebbi kivonatára, amivel igazoljuk, hogy a lakóingatlan a saját, vagy közeli hozzátartozónk nevén van. Erre mindegyik lakáscél esetében szükség van. Be kell továbbá nyújtani az adásvételi szerződést, a hitelszerződést lezáró dokumentumot, vagy a számlákat, amikkel a lakáscélú felhasználást igazolhatjuk.
 
Különleges szabályok vonatkoznak ebből a szempontból a felújításra, bővítésre és korszerűsítésre. Ezekhez ugyanis nem csatolható hivatalos, jogász által elfogadott dokumentum, mint az adás-vételi szerződés vagy a hitel  lezárásáról szóló szerződés. A felújításhoz szükséges alapanyagok vásárlása mellett a szakemberek munkabérét is elszámolhatjuk lakáscélú felhasználásként.
 
Alapanyag címén az alábbiakat lehet elszámolni:
Festékek, hideg és meleg burkolóanyagokat.
Fűtőtestek, légkondicionáló berendezések és a hozzájuk tartozó szerelékek.
Beépített bútorok és beépített műszaki berendezések. Ezeknél lényeges, hogy a számlán szerepeljen a beépített elnevezés.
Lakástextíliák és egyéb kiegészítők például függönyök, karnisok, padlószőnyegek, világító berendezések. Szőnyeget vagy állólámpát viszont nem tudunk így elszámolni, a lényeg, hogy az adott lakáshoz köthető legyen az elszámolt összeg.
Kertes házak esetén a kertrendezéshez szükséges alapanyagok és eszközök.
Az építéshez vagy felújításhoz szükséges eszközök, szerszámok
 
Fontos, hogy a feltételeknek megfeleljünk, hiszen ezek nélkül a befizetés után járó állami támogatást bukhatjuk. Ha viszont nem kapunk állami támogatást, akkor csupán a szerény mértékű kamatokra vagyunk jogosultak, ami a legtöbb pénztári megtakarítás esetén is csupán a termék költségeinek finanszírozására elegendő.
 
A lakás-takarékpénztárak nem csak megtakarításokat, hanem hitelt is nyújtanak, lényeges, hogy a megtakarításnál és a hitelnél egyaránt igazolni kell a lakáscél teljesülését.
 
Forrás: Pénzcentrum

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek