Mindenki lakást akar venni

2014. június 10.
Mindenki lakást akar venni

Az átmeneti áprilisi mérséklődést követően újabb csúcsra ugrott az ingatlan adásvételek darabszáma májusra.

A piacvezető Duna House által becsült 8 464 tranzakció a válságot követő egyik legerősebb adat, amelyet csak a 2011-2012 fordulóját jellemző végtörlesztési, átmeneti időszak tudott eddig felülmúlni. Az idei május így 12%-kal erősebb a tavalyi adatnál. 

Idén összességében közel 37 ezer tranzakció zajlott az országban, ami továbbra is 11%-kal erősebb forgalom, mint a tavalyi azonos időszakban. Továbbra is marad a magas kereslet, sőt az elmúlt 4 év legmagasabb értékét lehetett regisztrálni (leszámítva 2012. év eleji végtörlesztési időszakot). A Keresleti Index 85 százalékpontos értéke 16%-kal magasabb, mint egy évvel ez előtt. 

2014. májusban Kelet-Magyarországon a panellakásokat 117 ezer forintos négyzetméter áron vásárolták, a nyugati oldalon valamivel drágábban, 124 ezer forintért. A főváros pesti oldalán ugyanezt a típust már 175 ezer forintért vették négyzetméterenként, Budán pedig 203 ezerért. Feltűnő, hogy ez utóbbi esetben az értékesítési idő átlagosan mindössze 61 nap volt. A tégla lakásokat az ország keleti oldalán 155, nyugaton 172, pesten pedig 228 ezer forint/négyzetméterért vették, Budán és a belvárosban pedig ezek ára egyaránt 340 ezer forint körül volt. 

A potenciális vevőjelöltek májusban újra a XIII. kerületet jelölték meg közel a legtöbben - 18%-ban -, mint lehetséges vásárlási helyszínt a fővárosban. A Duna House irodáiba betérők 15% fölötti arányban jelölték még a VI., XI., és XIV. kerületeket is. Ebből látszik tehát, hogy a budai és a belső-pesti kerületek érdeklik elsősorban a jövőbeni vevőket, de az előző hónaphoz képest erősödött a külső-pesti (XV.-XX.) kerületek iránti érdeklődés is. 

A családi házak eladóinak kellett májusban rugalmasabbnak lenniük az alkukban, vidéken az átlag 11% volt, Budapesten 8% míg Pest Megyében 7%. A panel és tégla lakások estében 4-6% körüli alku volt jellemző és az összes típust tekintve is az országos átlag a fővárosban 5%, vidéken pedig 7%. Ez utóbbi érték egy hónappal korábban még 8% volt.

A fővárosban 25%-ra erősödött a befektetési céllal vásárlók aránya, így ebben az időszakban ők az elsőlakás vevők után a második legnagyobb csoport. Átlagosan 12,2 milliót költöttek 51 négyzetméteres lakásokra. Minden harmadik vevő beosztottnak vallotta magát, 10,4 milliós átlag áronon vásároltak lakást, míg a 15%-os arányt képviselő felsővezetők közel 30 milliót költöttek átlagban. Vidéken az elmúlt hónapban a vásárlások oka negyedrészt elsőlakás vásárlás, negyedrészt nagyobba költözés volt. Az utóbbiak átlagosan 99 négyzetméteres ingatlanokat vettek átlag 14,5 millió forintért. A befektetők aránya itt alacsonyabb volt, mint a fővárosban, 18% és az átlag vásárlási összeg is kevesebb, 9,1 millió forint volt. A beosztottak 58%-ot tettek ki vidéken, az átlag vásárlási ár pedig 8,6 millió forint volt.

Budapesten az ingatlaneladás oka 38%-ban a nagyobb lakásra való váltás volt. Ők átlagosan 65 négyzetméteres ingatlanjukat nőtték ki és 19 millió körül váltak meg ezektől. Közel minden harmadik eladott ingatlan örökség volt, ezek eladásával az örökösök átlag 13,5 milliós bevételt könyveltek el. Vidéken az örökölt ingatlanjukat eladóké volt a legnagyobb arány, összesen 34%-kal. Itt az átlag eladási ár 7,5 millió forint volt. Minden negyedik eladó szeretne nagyobba költözni és nagyjából minden ötödik épp ellenkezőleg, tehát kisebbe. A 60 év fölöttiek aránya az eladói oldalon a fővárosban 16%, vidéken viszont kiugróan magas, összesen 22% volt. 

Az idei és a tavalyi május hónapban vásárolt ingatlanok paramétereinek összehasonlításából kiderül, hogy vidéken bár továbbra is a zömmel 40-60 négyzetméter közöttieket vásárolják, de nőtt a 80 négyzetméter fölöttiek iránti kereslet. Tavaly májusban 80 négyzetméter fölött zajlott a tranzakciók 20%-a, idén viszont már 27%. Budán a két hónap összehasonlításából kiderül, hogy megmásfélszereződött a 40 millió fölötti ingatlanok vásárlási aránya 8%-ról 12%-ra. Ugyanitt a tranzakciók fele 10 és 20 millió között zajlott. A pesti oldalon tavaly még 5-10 millió forint között zajlott a vásárlások 51%-a, idén májusban csak 38%. Elmondható azonban, hogy az ennél drágább ársávok kissé keresettebbek voltak.

Forrás: Portfolio.hu

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek