Mikor kapnak pénzt a devizahitelesek?

2015. február 12.
Mikor kapnak pénzt a devizahitelesek?

Február első napja fontos dátum a devizaalapú hitellel rendelkező adósok számára. Ezzel a fordulónappal készítik el a bankok az árfolyamrésből, valamint a tisztességtelen kamat-, költség-, díjemelésből származó túlfizetések elszámolását. 

A tájékoztatást a visszatérítés összegéről, valamint az új törlesztőrészletről majd csak a következő hónapokban postázzák. Kiket érint a banki elszámolás, kinek a hitelét forintosítják, milyen teendői vannak az adósnak, és mikortól lehet az új törlesztőrészletet fizetni? Ez lesz a 2015-ös menetrend a devizahiteleseknél, a Bankmonitor összeszedte, mi mit követ.

Az idei év már nem csak elméletben, de a gyakorlatban is a banki elszámolásokról fog szólni. Február 1-jei napra vonatkozóan újraszámolják a hiteleket, amely egyrészt az adósoktól tisztességtelenül beszedett összegek visszatérítését, másrészt az ingatlanfedezetű deviza- és devizaalapú hitelek forintosítását jelenti. A svájcifrank-hitelek forintosításánál 256,47 forinton, az euróhiteleknél 308,97 forinton, a jenhiteleknél pedig 2,163 forinton számolják át a kölcsönöket. 

Február 1-jén egy másik fontos törvény is élesedett: a fair bankokról szóló jogszabály szigorúbb feltételekhez köti az egyoldalú kamat-, költség-, és díjemeléseket.

A tájékoztatást postai úton tértivevényes levélben várhatják az adósok.

Legkorábban tavasszal kapnak tájékoztatást az ügyfelek

Miközben a hitelesek úgy érezhetik, még mindig nem történik semmi, a pénzintézetek valójában nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy betartsák a jogszabályok szabta határidőket. Elsőként március-április folyamán a devizaalapú hitellel rendelkező ügyfelek fogják megkapni azt a levelet, amelyben a visszatérítés összegét, valamint az új törlesztő részletet fogják látni. Visszaállítják az eredeti kamatszintet, valamint ha a kölcsön ingatlannal fedezett, akkor forintalapú hitelre váltják át tartozásukat.

Ha a hitel kedvezményes árfolyamon szűnt meg (2011-2012-es végtörlesztés), akkor az elszámolás nem automatikus, annak elkészítését az adós csak március hónapban igényelheti a banktól. Ennek díja 10 000 forint, kivéve, ha igazolja, hogy a hitelt forintalapú hitellel váltotta ki, amely esetben díjmentesen kérhető.

Májustól jöhet az új törlesztő részlet

Az átszámolt hiteleket az új havi részlet életbe lépéséig az aktuális törlesztő részlettel kell fizetni. Májustól már a tájékoztató szerinti összeggel lehet törleszteni, és ami ezalatt az idő alatt, a régi és új törlesztő különbségéből adódott túlfizetés, azt az adósok egy összegben vissza fogják kapni bankszámlájukra. Egy példán érzékeltetve: egy 2007-ben felvett 7 millió forintos svájcifrank-alapú hitel esetében az elszámolás és forintosítás 25 százalékos törlesztő részlet-csökkenést eredményez. Fontos kiemelni, hogy a visszatérítés mértéke hitelintézetenként és hitelenként is jelentősen eltérhet, azonban mindig függ a hitelfelvétel időpontjától, a hitel összegétől, a futamidőtől, az alkalmazott kamatemelés és az árfolyamrés mértékétől.

forrás: hvg.hu

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek