Mikor csökkennek a törlesztőrészletek?

2015. Április 20.
Mikor csökkennek a törlesztőrészletek?

A devizahitelesek a csökkenést várják

A devizahitelesek egy része már most érzi az elszámolások pozitív hatásait, ugyanis egyes bankok a lakossági devizahiteleik kamatát már a "fair" kamatszintre csökkentették. A törlesztőrészlet azonban nemcsak a kamatszint visszaállítása, hanem az elszámolás miatti tőketartozás-csökkenés miatt is alacsonyabb lesz. Vajon mikortól? 
 
A törvény alapján a teljesen új törlesztőrészletet az elszámolási tájékoztató kiküldésének határidejét (április 30.) követő hónaptól, tehát a bankok többsége esetében májustól kell felszámítani. Vannak bankok (pl. OTP, K&H), amelyeknél a tájékoztató kiküldésének határideje májusban van, hiszen a tisztességesség megállapításáért folyó per náluk később zárult le. Jelzésük alapján azonban várhatóan ezeknél is már májustól lesz érvényben a minden szempontból új törlesztőrészlet.
 
A bankok egy része már csökkentette is a devizahitelek kamatát. Van olyan bank, ahol úgy értelmezték a jogszabályokat, hogy már decemberben átálltak a "fair" devizahitel-kamatszintre, később pedig már a "fair" forinthitel-kamatszintre is áttértek a forintosított hitelek esetében. Az alábbi ábra tanúsága szerint erről már a statisztikák is árulkodnak. 
 
Azonban azoknak sem kell aggódniuk, akiknek a bankja eddig nem csökkentett kamatot: február 1-jéig visszamenőleg jóvá kell írniuk a kamatcsökkentés "késlekedéséből" származó összeget az ügyfélnek. Ami persze nem is "késlekedés", hiszen az előírások alapján májustól él a teljesen új törlesztőrészlet.
 
Az elszámolás során elért, alacsonyabb törlesztőrészlet tovább csökkenthető, ha valaki a jogszabálynak megfelelően az elszámolás kézhezvételét követő 3 hónapon belül díjmentesen felmondja hitelét, és további 3 hónapon belül új hitelkiváltó kölcsönnel tudja lecseréli azt. Ez persze később is megtehető, de akkor már nem díjmentes felmondással.
 
Forrás: Portfolio.hu
 

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek