Miért jó a pozitív adóslista?

2012. január 13.
Miért jó a pozitív adóslista?

A napokban minden hitelszerződéssel rendelkező lakossági ügyfél megkapta az értesítést pénzügyi szolgáltatójától a fennálló tartozásairól. A tavasszal induló pozitív listától – a bankokra háruló kisebb kockázatok miatt – kedvezőbb feltételeket várhatnak az ügyfelek – írja a Világgazdaság Online.

A kiküldött értesítők csak tájékoztató jellegűek, az ügyfeleknek csak abban az esetben kell intézkedni, ha a feltüntetett adatok tévesek lennének, vagy időközben változás állt volna fenn bennük.


„Gyorsabb és megalapozottabb hitelbírálati folyamatot eredményezhet a 2012 tavaszától bevezetendő pozitív adóslista. A jó adósok pedig kedvezőbb megítélésre számíthatnak az új nyilvántartás létrejöttével” – reagált a fejleményekre Bába Ágnes, a K&H Bank lakossági banki divízióért felelős vezérigazgató-helyettese a Világgazdaság munkatársainak. Természetesen azonban ezeket az adatokat csak hitelkérelem esetén kérhetik le a pénzintézetek.


A pozitív adós lista az ügyfelek részéről könnyebbség lehet tehát egy új hitelkérelem elbírálásakor, másrészről a bankok számára egy jó elővigyázatossági pont lehet, megakadályozva a lakosság túlzott eladósodását, adóság spirálba kerülését is.
A pozitív lista előzményei között említhető a negatív adóslista, amely az ún. „rossz adósokat” tartalmazza.


Forrás: vg.hu
 

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek