Mi lesz a hitelesekkel?

2011. Április 08.
Mi lesz a hitelesekkel?

Már jócskán százezer fölött jár azoknak az ingatlanhiteleseknek a száma, akik 90 napon túli nemfizetéssel rendelkeznek, így július elsejétől dönteniük kell. Egyelőre hivatalos közlemény még nincs a megoldásról, de apróbb nyilatkozatok, kiszivárgott értesülések már igen. Lássuk ezeket.

Mind a Kormányzat, mind a Bankszövetség elnöke, Gyuris Dániel tett már nyilatkozatokat arról, miként folyik köztük a tárgyalás, milyen módszerek lehetségesek az adósok megmentése érdekében. Érdemes néhány esetet megvizsgálni. Az egyik csoport, - amelyet előzetes jelzések alapján a bankok is könnyen beazonosítanak majd – azok az adósok, akik kis odafigyeléssel, kiadásátrendezéssel képesek lennének fizetni, de a moratórium óvása alatt mégsem teszik ezt meg. (Ez volt korábban a moratórium feloldása mellett érvelők egyik fő indoka, vagyis a fizetési morál romlása.) Ők feltehetően fizetni fognak, főleg, hogy a bankok nyitottak lesznek az adósságrendezésre. Másik fizetéskönnyítő opció lehet  a – nyilatkozatok szerint 200 Ft alatt - rögzített svájci frank lehetősége. Ezzel csökken a törlesztés mértéke, a hiányt pedig a remélhetően erősödő Forint a futamidő végén ledolgozza. Másik lehetőség a szociális bérlakás rendszere. Ezzel a megoldással a valóban fizetésképtelen adósoknak kívánnak segíteni. Az önkormányzatok vennék meg a lakásokat és adnák bérbe a benne élőknek. Ezek száma nem lesz várhatóan magas, ugyanis költségérzékeny az állami kassza, illetve az alacsony vételi ár a bankoknak sem kedvez.

Akikkel nem lehet megegyezni, ott jön szóba az elárverezés. Említést nyert az un. „kilakoltatási kvóta” bevezetése, amely területileg és időben is szabályozná, hogy miként lehet a piacra engedni a feltehetően többtízezer lakást. Ezek megvásárlását segítené a kormány támogatott hitellel.

Ezek még nem a hivatalos tervek, csak elcseppentett információk, amelyek egyet biztosan mutatnak, megfelelő köztes megoldás megtalálásával elkerülhető a szociális katasztrófa és az ingatlanárak zuhanása.

Forrás: Duna House hírek

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek