Mennyit fizetsz a bankszámládért?

2014. október 15.
Mennyit fizetsz a bankszámládért?

Nem árt sűrűbben bankszámlát váltani

A legtöbb magyar hosszú távon hűséges marad megszokott banki folyószámlájához és ezt rosszul teszi. Komoly összeget takaríthatunk meg, ha időről időre végignézzük a banki ajánlatokat és váltunk. A jelenleg érvényes díjszabást átnézve kiderül: aki havi 500 forintnál többet fizet a számlavezetésért, az bizony drágán bankol!

Manapság nehéz bankszámla nélkül boldogulni a világban. Hogy csak egyetlen, ám eléggé nyomós indokot hozzunk fel: kevés az olyan munkahely, ahol borítékban kapják a dolgozók a fizetésüket, a legtöbb munkaadó utalja a munkabért. A dolgozó kénytelen kelletlen nyit hát egy számlát. A legtöbben sajnos döntés előtt nem mérik fel a kínálatot. Egyszerűen annak a banknak az ügyfelei lesznek, amely közel van a lakásukhoz, esetleg amelyik pénzintézetnél munkahelyük is számlával rendelkezik. Meglévő folyószámlánk mellett aztán általában jó sok ideig ki is tartunk, csak a legritkább esetben nézzük meg, vajon mennyiért kezeli a pénzünket a bankunk. 

Nem is gondolnánk, de nemtörődömségünkért komoly árat is fizethetünk. Ha nem az igényeinknek leginkább megfelelő bankot választjuk ki, vagy ha időnként nem ellenőrizzük bankköltségeink alakulását, bizony sokat kell áldoznunk arra, hogy használhassuk adózott jövedelmünket. Vegyük tehát elő a legutóbbi banki kivonatunkat és vizsgáljuk meg, mennyit fizetünk a számlacsomagunkért. Cikkünkkel segítünk megállapítani, hogy a havidíjunk magasnak vagy éppen rendkívül kedvezőnek számít-e.

Az egyszerűség kedvéért egy képzeletbeli fogyasztó esetében vizsgáltuk a folyószámla vezetés költségeinek alakulását. Emberünk átlagos jövedelemmel (havi 150 ezer forinttal) rendelkezik és hétköznapi módon használja bankszámláját. Van néhány állandó átutalási és csoportos beszedési megbízása, párszor egyedi átutalási megbízással rendezi kifizetéseit, kártyáját vásárlásra és készpénzfelvételre is használja.

Egyértelműen látszik, hogy jelentős szóródás van a magyar bankok ajánlatai között. Az ugyanazt tudó számlacsomagért fizethet havi 339, de havi 1.411 forintot is. Egyáltalán nem mindegy, hogy évente 4.068 vagy ennek több mint négyszeresét, 16.932 forintot fizetünk a számla fenntartásért. Gondoljunk csak bele: ha a táblázatból most éppen a legdrágább folyószámlacsomagunk van, és azt lecseréljük a legolcsóbbra, akkor éves szinten 12.864 forintot spórolhatunk a bankköltségeken!

De vajon hogy tudjuk meg, hogy jelenlegi számlacsomagunk drága-e vagy sem?

Nos az általunk vizsgált 13 bank ajánlatai közül a piacon elérhető tíz legolcsóbb számlacsomag átlagát véve alapul nem járhatunk rosszul. Eszerint képzeletbeli ügyfelünk bizony akkor vezeti jó helyen a számláját, ha a számlacsomagjáért nem nagyon fizet többet havi 514 forintnál. De vigyázat! Sok bank ad vonzó ajánlatot, de a kedvezményes díj gyakorta csak egy évig érvényes. Ahogy látjuk több olyan bank is van, amelyiknél az első év után több száz forinttal emelkednek a havi költségek. Utána bizony többet kell fizetni ugyanazért a szolgáltatásért. Érdemes tehát a választásnál ezt is figyelembe venni.

Forrás: bankmonitor.hu

 

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek