Megveszi az állam a Budapest Bankot

2014. december 05.
Megveszi az állam a Budapest Bankot

A Budapest Bank végleges adásvételi szerződését jövő év január 16-ig kötik meg. 

A Budapest Bank végleges adásvételi szerződését jövő év január 16-ig kötik meg - derül ki a megvásárláshoz szükséges intézkedésekről szóló kormányhatározatból, amely csütörtökön jelent meg a Magyar Közlönyben.

A Corvinus veszi az MFB pénzéből

A kormányhatározat szerint a vevő a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. lesz.
A társaságnak az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. nyújt hitelt a vételárral megegyező összegben, illetve a szükséges garanciát is az MFB vállalja. A határidő a hitelígérvény kiadására és a garanciavállalásra 2015. január 15-e, a hitel folyósítására pedig a végleges részvény adásvételi szerződés zárása.

A miniszter vizsgálja, az MNB közreműködik
A hitelnyújtásra és a garanciavállalásra az államot terhelő visszavonhatatlan készfizető kezesi felelősség mellett kerül sor. A nemzetgazdasági miniszter megvizsgálja az állami kezesség után felszámítandó kezességvállalási díj kapcsán a szükséges intézkedéseket, és december 10-ig benyújtja a kormánynak az azokra vonatkozó előterjesztést.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Nemzeti Bank közreműködésével január 15-ig készít előterjesztést a vételár finanszírozásáról.

Nemzetstratégiai érdek
A kormányhatározat szerint a hitelintézetben történő részesedésszerzés nemzetgazdasági stratégiai érdek, ezért a Miniszterelnökséget vezető miniszter kezdeményezi - a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény alapján - a részesedés megszerzésének közérdekből nemzetstratégiai jelentőségű összefonódássá való minősítését.

Az államot megillető tulajdonosi jogokat a vevő felett az MFB Zrt. gyakorolja majd.

Az árat még nem tudjuk
Varga Mihály tegnap jelentette be a Budapest Bank megvásárlását. A végleges árat még nem árulta el a miniszter, mivel még nem zárult le az átvilágítás - még egy -tól -ig sávot sem jelölt meg. A könyv szerinti érék alapján meg lehet becsülni az árat - mondta Varga.

forrás:  privatbankar.hu

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek