Meglepő adatok a lakossági hiteleknél

2015. Április 20.
Meglepő adatok a lakossági hiteleknél

Hírek a lakossági hitelpiacról

Nem várt folyamatok zajlanak a lakossági hitelpiacon, ezek közül kettőt érdemes kiemelni az MNB friss statisztikáiból:
nagyon visszaesett a lakáshitelezés - kérdés, mekkora ebben az MNB év eleje óta élő adósságfék-szabályozásának a szerepe,
jelentősen csökkent a meglévő devizahitelek kamatszintje, vagyis már átállt a bankok egy része a "fair" kamatszintre.
További érdekes fejleményeket mutatnak a lakossági statisztikák, ezekből szemezgetünk. 
 
Visszaesett a lakossági hitelezés
 
Korábban több banktól is az a jelzés érkezett, hogy az MNB január 1-jén életbe lépő adósságfék-szabályozása jelentősen visszafogja majd a lakossági hitelezést, amely egyébként tavaly indult először látványos bővülésnek. A vonatkozó rendelet 50%-os nettó jövedelem arányos korlátot vezetett be a törlesztőrészletekre (400 ezer forint feletti jövedelem esetében ez 60%) és kötelező jövedelemigazolást írt elő a hitelfelvételre. A szabályozás januárban még kevésbé, februárban már annál inkább befolyásolhatta a volumeneket. 
 
Hogy mennyiben köszönhető ennek vagy esetleg az elszámolások miatti banki kapacitás szűkének, azt nem tudni, de tény, hogy a lakáshitel-kihelyezések a januári 22,3 milliárd forintos szintről 12,2 milliárd forintra estek. Igaz, az egy évvel korábbi 11,6 milliárd forinthoz képest ez is növekedést jelent, de nem szabad elfelejtenünk: időközben volt egy kisebbfajta lakáshitel-boom Magyarországon - a januári adat például még majdnem duplája volt az egy évvel korábbinak. 
 
A lakossági hitelkihelyezés visszaesése nem hagyta érintetlenül a fogyasztási hiteleket sem, sőt a szabad felhasználású jelzáloghitelek új volumene alig több mint a felére esett. A személyi kölcsönök esetében az egy évvel korábbihoz képest visszaesést, a januárihoz képest viszont némi bővülést láthatunk. 
 
A csökkenő hitelfelvételi volumen is hozzájárult, hogy a lakosság februárban masszívan hiteltörlesztő volt. Tranzakciós alapon az elmúlt egy évben 267 milliárd forinttal csökkent a háztartások hitelállománya.
A háztartások tartozása azonban nem csökkent ennyivel, "köszönhetően" a frank erősödésének. A bankok felé 6902 milliárd forinttal tartozott a lakosság február végén, ami csak 0,6%-os, 44 milliárd forintos éves csökkenést jelent. A devizahitelek ezen belül 95 milliárd forinttal, vagyis 2,5%-kal 3721 milliárd forintra csökkentek. 
 
Nagy változás a devizahiteleknél
 
Az idei első (márciusi) jegybanki kamatcsökkentés természetesen még nem, a devizahitelek elszámolása utáni helyzetre való fokozatos áttérés azonban már látszódik a kamatstatisztikákon. Évek óta nem látott változást történt ezzel: a frankalapú lakáshitelek kamatszintje például a fél évvel korábbi 6,3%-ról 5,0%-ra, a szabad felhasználású hiteleké 7,6%-ról 6,5%-ra csökkent. A változásnak valószínűleg még nincs vége, hiszen májustól kell a bankoknak mindenestül az új törlesztőrészletet érvényesíteniük. 
 
Az új hiteleknél is az ügyfelek számára kedvező változások tapasztalhatók: az egy évvel korábbi 7,9%-kal szemben egy átlagos lakáshitel THM-je például már csak 6,3%. A személyi kölcsönöknél ez a szám 24,9%-ról 21,7%-ra csökkent, és a folytatódó jegybanki kamatcsökkentés hatására akár további lazítás is jöhet a bankoknál. 
 
Betétek: nincs jó hírünk a betéteseknek
 
Az éven belül lekötött betétek átlagos kamatszintje az egy évvel korábbi 2,2%-kal szemben most 1,6%, és a jegybanki kamatcsökkentés nyomán itt is további csökkenés várható. Ráadásul a bankok nincsenek rászorulva az intenzív betétgyűjtési versenyre, így "önszorgalomból" sem kedveskednek a betéteseknek magas kamatokkal.
 
Ráadásul nem mondható, hogy a lakosság kivonná a pénzét a bankokból: februárban például 81 milliárddal többet helyezett el náluk, mint amennyit kivont. Valószínűleg a brókerbotrány is inkább a betétek felé tereli rövid távon az ügyfelek megtakarításait. 
 
A lakosság banki betétállománya szinte hajszálpontosan megegyezett február végén az egy évvel korábbival, nagy átalakulás azonban, hogy míg egy évvel korábban a 6864 milliárd forintnyi állomány 30%-a volt lekötés nélküli forintbetét, ma már 37% ezek aránya. Ez nyilván szintén az alacsony kamatkörnyezettel magyarázható. 
 
Forrás: Portfolio.hu
 

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek