Megjelent Matolcsy rendelete

2014. szeptember 19.
Megjelent Matolcsy rendelete

Január 1-jével bevezeti az MNB a tavasszal beígért adósságfék-szabályozást.

Január 1-jével bevezeti az MNB a tavasszal beígért adósságfék-szabályozást - jelentette be a jegybank augusztus 27-én. Most a Magyar Közlönyben az ezzel kapcsolatos rendelet is megjelent.

A rendelet lényegesebb elemei:

1. Jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM, angolul PTI): Az adós havi törlesztőrészlete nem lehet magasabb a rendszeres, legális jövedelem 50%-ánál 400 ezer forint alatti, illetve 60%-ánál legalább 400 ezer forintos havi jövedelem esetén. Devizahitelek esetében jóval szigorúbb a szabályozás: az euróhiteleknél 25%, illetve 30%, egyéb devizahiteleknél 10%, illetve 15% a két maximum arány. A korlátozás adóstársak esetén a jövedelmükre vonatkozóan összevontan értendő, a mutatót minden új, 200 ezer forintot meghaladó hitel felvételekor vizsgálni kell.

2. Hitelfedezeti mutató (HFM, angolul LTV): a jelzáloghitelek esetében a felvett hitel összege nem lehet magasabb a fedezetül szolgáló ingatlan értékének 80%-ánál, gépjárműhitelek esetében a gépjármű értékének 75%-ánál. Devizahitelek esetében itt is jóval szigorúbb a szabályozás: az euróhiteleknél 50%, illetve 45%, egyéb devizahiteleknél 35%, illetve 30% a két maximum arány. Pénzügyi lízing esetében a fentieknél 5 százalékponttal magasabb arányok lesznek irányadók.

3. Rendelkezésre álló jövedelemként pedig csak az igazolt, legális nettó jövedelem (munkabér, nyugdíj, családi pótlék, stb.) számítható be. Ez munkáltatói igazolás (munkavállalók), NAV-igazolás (pl. vállalkozások), illetve az állami ellátást folyósító intézmény (pl. nyugdíjasok) igazolásával működik.

Az új szabályok alkalmazásánál a már meglévő hiteleket is figyelembe kell venni az adós teherviselő képességének figyelembevétele során.


Forrás: portfolio.hu

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek