Megindultak az árak!

2014. július 17.
Megindultak az árak!

Itt az utolsó esély az olcsó lakásra?

Növekvő pályára állt az ingatlanpiaci forgalom, ismét rekordhónapot zárt a piac júniusban. Az árak is elmozdulni látszanak nyugvópontjukról, a Duna House országos árindexe is az árak emelkedését mutatja. Ez elsősorban a budapesti ingatlanok árát és a nyugat-magyarországi téglaépítésű lakásokét befolyásolta, ezen ingatlanok ára növekedett az előző időszakhoz képest. Az előző hónapban rendkívüli mértékben megugrott a befektetői jelenlét a fővárosban, minden harmadik tranzakció ilyen célból jött létre - derül ki az Duna House elemzéséből. 

Az idei első félév adatai alapján kijelenthetjük, hogy trendszerűen növekvő pályán van az ingatlanpiaci forgalom. A Duna House becslése alapján megállapított júniusi 8696 ingatlan adás-vételi darabszám újabb rekordhónapnak tekinthető a válság utáni piacon. Tavaly ugyanekkor 7278 tranzakció zajlott, amely 19,5%-kal gyengébb az idei értéknél.

Idén eddig összességében 45 ezer feletti darabszámban cserélt gazdát ingatlan az országban, amely közel 13%-os javulás az előző év azonos időszakához képest. A Keresleti Index 81 százalékpontos értéke ugyan az idei legalacsonyabb szint, de még így is kiemelkedő érték az elmúlt évek tendenciájához viszonyítva. Tavaly ugyanekkor az index csupán 71 ponton állt, ami 14%-kal alacsonyabb szint a mostaninál.

Nagyot emelkedett a fővárosi ingatlanok és a nyugat-magyarországi tégla lakások ára, így a többi árindex csekély csökkenésének ellenére is kimozdult a Duna House országos árindexe a nyugvópontjáról. Az Országos Lakásár Index másfél év mozdulatlansága után 81 százalékpontról 82-re emelkedett.

Az Országos Panel Index csekély, mindössze 1 százalékpontos esést mutat ugyan, de a 78-as érték az elmúlt másfél év átlagát így is hozza. Nagyot ugrott viszont az országos téglalakások árindexe, mégpedig 82-ről a 85-ös értékre. Utoljára ezen a szinten a 2012/2013-as évek fordulópontján állt az index és azóta állt már 81 százalékponton is. Másfél év után megtört a kelet-magyarországi panellakások lassú áremelkedése és így az index 2 százalékpontos eséssel jelenleg 81-en áll. Ugyanebben a régióban a téglaépítésű lakásoké is picit csökkent és szintén 81-en áll, bár ez az érték nagyjából az elmúlt, stagnáló 4 év átlagának tekinthető. 

Nyugat-Magyarországon folytatódott a panel lakások árának lejtmenete, ami egyébként immár 4 éve tart. A jelenlegi 72 százalékpontos érték az összes index közül a legalacsonyabb. Ugyanitt azonban a Tégla Index az előző negyedéves 76-os történelmi mélypontjáról nagyot ugrott és 83 százalékpontra került fel. Az idei második negyedév általános áremelkedésének legfőbb okozója a fővárosi indexek emelkedése. Mind a panel, mind a téglalakások ára 3-3 százalékpontot emelkedett, igaz a paneleké 80-ról, a tégláé pedig 90-ről tette mindezt. Mindkét lakástípus ára utoljára 3 éve volt ezen, vagy hasonló szinten. 

Az idei első félévben a Duna House által közvetített téglaépítésű lakások esetén a fővárost követően Somogy megyében keltek el a a lakások legdrágábban, 268 ezer Ft/m2 áron. Ennek fő oka a Balaton-parti településeken (Balatonlelle, Siófok, Balatonföldvár) megvásárolt új vagy újszerű lakások magas ára volt. Nem sokkal maradt el ettől az ártól elsősorban Győr és Sopron lakásainak négyzetméterára sem.

Budapesten legdrágábban az V. kerületben vásároltak (379e Ft/m2) ingatlant, majd az I., II. és III. kerületek következtek. Legolcsóbb régió vidéken BAZ Megye volt 87-, a fővárosban pedig a XXI. Kerület 162 e Ft/nm árral. Győr-Moson-Sopron Megyében a panelek is magas árat produkáltak az első félévben, sőt a 182 ezer Ft-os négyzetméterenkénti ár az átlag fővárosi 177 ezernél is magasabb lett. Ezt követte Hajdú-Bihar 154 ezerrel, majd Pest és Bács-Kiskun, ahol még 140 ezer fölött vették a panellakásokat.

A legalacsonyabb áron Tolnában 98- és Borsod-Abaúj-Zemplén Megyékben 84 ezer Ft/nm összegért keltek el a panelek. A fővárosban a legdrágábbnak a IX. kerület bizonyult 234 ezres négyzetméterenkénti árával. Ezt követi a XI. kerület 222 ezerrel, majd a XVI. és XIII. nem nagy különbséggel elmaradva. A legalacsonyabb, 140 ezer körüli fővárosi átlag a XVIII., XX. És XI. kerületekben mutatkozott.

Az összes ingatlantípus vásárlási adatai alapján idén eddig a Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megyei eladóknak kellett a legrugalmasabbnak bizonyulniuk. Mindkét megyében a vevői alku átlaga 10% volt. Budapesten a XVI. És XXIII. kerületekben tudtak a vásárlók a legtöbbet alkudni az árból, mégpedig 7%-ot. A legalacsonyabb értékek Győr-Moson-Sopron Megyében mutatkoztak, ahol az intenzív forgalom hatására nemcsak az árak voltak magasak, de az irányárat is mindössze átlag 2%-ban kellett csökkenteni és a vevők is mindössze 5%-ot alkudtak. A legkisebb vevői alku egyébként két budapesti kerületben volt mérhető, a X. és XIX.-ben, ahol mindössze 2% volt ez az érték. 

Júniusban rendkívüli mértékben megugrott a fővárosban a befektetői jelenlét. Közel minden harmadik tranzakció befektetési céllal valósult meg, az általuk megvásárolt ingatlanok átlagértéke pedig 14,5 millió Forint volt. Az egyébként ugyanekkora arányt képviselő elsőlakás vásárlók így a második helyre szorultak a maguk 25%-kával. Vidéken a befektetők már jóval kisebb jelenlétről tettek tanúbizonyságot, itt az arányuk júniusban csupán 13% volt. Az első lakás vásárlók és a nagyobba költözők 27-27%-os arányt képviseltek.

Forrás: Portfolio.hu

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek