Már nálunk is népszerű a bankkártya

2015. július 20.
Már nálunk is népszerű a bankkártya

A magyarok 90 százaléka már a bankkártyára szavaz.

A nyári utazások megtervezésénél akár belföldön, akár külföldön töltjük szabadságunkat, érdemes végiggondolni azt, hogy készpénzt vagy bankkártyát viszünk inkább magunkkal a pihenésre. 
 
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 2015 első negyedévében belföldön mintegy 88 millió vásárlás történt hazai kibocsátású bankkártyával 580 milliárd forint értékben, amely közel 6600 forintos átlagos értéket jelentett tranzakciónként. Ez a belföldi vásárlási tranzakciók számában jelentős 18 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, míg a vásárlások összértéke közel 17 százalékkal emelkedett.
 
Ezzel összhangban a CIB Bank friss reprezentatív kutatásának eredményei azt mutatják, hogy a megkérdezettek fele készpénzt és bankkártyát is egyenlő arányban használ, 22 százalék áll inkább a bankkártya oldalán, és mindössze 28 százalék azoknak az aránya, akik még mindig inkább a készpénzt részesítik előnyben. A felmérés szerint a válaszadók többsége - 63 százalék - egy bankkártyával rendelkezik, 24 százaléknak kettő, 4 százaléknak pedig három kártyája van. Ennél több plasztik csak a megkérdezettek 2 százalékának zsebében lapul, míg 7 százalék válaszolt úgy, hogy egyáltalán nincs bankkártyája. A kutatás szerint egy válaszadónak átlagosan 1,3 kártyája van.
 
A válaszadók közül a készpénzben hívők úgy nyilatkoztak, ez a kényelmesebb, miközben a bankkártyát használók ugyanezt állítják a saját fizetőeszközükről.
 
A bankkártya használatának számos előnye van: gyors, praktikus, mindig kéznél van, és ha nálunk van, nem kell nagy mennyiségű készpénzt magunknál tartani. Ráadásul ha elvész, vagy ellopják, akkor letilthatjuk, és így a számlánkon lévő összeget biztonságban tudhatjuk.
 
Forrás: Pénzcentrum

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek