Késik a kamattámogatott lakáshitel

2012. június 06.
Késik a kamattámogatott lakáshitel

A pénzintézetek még mindig nem álltak elő az Otthonteremtési kerekasztal által kidolgozott új hitelek kidolgozásába. A magyarázatok mind a szükséges rendszerek kiépítésének lassúságára vonatkoznak, azonban szakértők szerint nem is próbálnak sietni a bankok, mivel a meghatározott kamat nem sarkalja munkára őket.

Az Otthonteremtési kerekasztal egyik jelentős eleme, a kamattámogatott lakáshitel megteremtése. „A bankok többsége a szükséges rendszer kiépítésének időigényessége miatt késlekedik a használt lakás vásárlására is igényelhető hitelek bevezetésével, de sejthető, hogy a törvényben foglalt kamatplafon miatt sem sietnek a piacra lépéssel.” – olvasható a pénzcentrum honlapján.

A törvény által kijelölt kamat nagysága tehát nem ösztönzi a bankokat. „Az ügyleti kamatra vonatkozó felső korlát jelenleg 10,49 százalék, illetve egy évnél hosszabb fixálás esetén 11,56 százalék lenne. Ezzel szemben a legolcsóbb lakáscélú kölcsönt is 11,14 százalékos kamattal kínálja legjobb ügyfeleinek például a BankRáció.hu hitelkalkulátor oldal adatai szerint kedvező kamatot kínáló K&H bank, (ennek THM értéke 11,87 százalék). Ráadásul ez a hitel nem fixált kamatozású, a törlesztőrészlet alakulása a 3 havi buborhoz van kötve. A hosszabb időtávra történő fixálás plusz kockázatot jelent a hitelintézetnek, ami megjelenik a kamatokban is. A legolcsóbb 1 éves kamatperiódusú hitel kamata 11,8 százalék, ami több mint 1 százalékponttal magasabb a kamatplafonnál.”

Valószínűsíthető, hogy a bankok nincsenek is abban a helyzetben, hogy ilyen feltételekkel rendelkező hiteleket ajánljanak. A piaci körülmények változása, vagy a forrásköltségek csökkenése változtathatja meg ezt a szakértők szerint.

Forrás: penzcentrum.hu

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek