Keresettek a személyi kölcsönök

2014. szeptember 17.
Keresettek a személyi kölcsönök

Nőtt a kihelyezett személyi hitelek mennyisége

Több mint egyötödével nőtt az első hét hónapban kihelyezett személyi hitelek mennyisége a múlt év azonos időszakához képest. A növekedésben a csökkenő kamatok mellett az erősödő fogyasztói bizalom is szerepet játszhat. A teljes állomány ugyanakkor, ha lassabban is, de még mindig apad.


Jelentősen nőtt az első hét hónapban a kihelyezett személyi kölcsönök állománya: a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint idén januártól júliusig 65,86 milliárd forint összegben vettek fel ilyen hiteleket a háztartások, amely 22,71 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi mennyiséget. Az új kihelyezések alapján 2012 jelentette a mélypontot, amikor hét hónap alatt mindössze 47 milliárdot ért el az összes kihelyezés, míg a csúcspontnak tekinthető 2008-ban több mint 102 milliárd forintnyi hitelre volt igény.


Az új kihelyezések fokozatos növekedése ellenére ugyanakkor a háztartásoknál lévő állomány még gyakorlatilag folyamatosan csökken. 2014 júliusában 331,2 milliárdos mennyiséget mutatott ki a háztartási szektornál az MNB, amely 9,3 százalékos mérséklődést jelentett az egy évvel korábbihoz képest. Fontos viszont, hogy az állomány olvadásának üteme nagyjából a felére esett a 2013 júliusáig tartó egy évhez viszonyítva. Ráadásul – ha az utóbbi hónapokra jellemző, 10 milliárd forint feletti havi kihelyezés tartósan fennmarad – az állomány mérséklődése is hmarosan megállhat.


A kereslet élénkülését több tényező is magyarázhatja a személyi hiteleknél. Az egyik, hogy a júliusig tartó két év alatt több mint 8 százalékponttal csökkent a hitelek átlagkamata, és a jegybank számításai szerint most már éppen meghaladja a 20 százalékot. A másik fontos tényező, hogy a fogyasztói bizalom érezhetően nő Magyarországon, és nő azoknak az aránya, akik beruházásaik egy részét már hitelből is hajlandók finanszírozni. Emellett szerepet játszhat az élénkülésben az utóbbi években felhalmozódott elhalasztott kereslet is: a háztartások egy része most kezdi pótolni az elmúlt években elodázott nagyobb költéseit is. Végül pedig maguk a szolgáltatók is favorizálják ezt a terméket, több nagybanknál is előkelő helyen szerepel a kínálati palettán.


A személyi hiteleket a pénzügyi szolgáltatók tapasztalatai szerint általában nagyobb családi beruházások, vagy szezonális jellegű, jelentősebb kiadások finanszírozására használják a háztartások. Előbbi csoportba például a lakásfelújítás, vagy tartós fogyasztási cikkek vásárlása tartozik, utóbbiba pedig egyebek mellett a karácsonyi ünnepkört, a nyaralást vagy az iskolakezdést lehet sorolni.
 

Forrás: vg.hu

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek