Kapkodnak a lakások után

2014. május 16.
Kapkodnak a lakások után

Lassan de biztosan érkeznek újabb és újabb adatok, melyek az ingatlanpiac fellendülésére utalhatnak és óvatos optimizmusra adnak okot.

A Duna House legújabb elemzéséből kiderült, hogy lényegesen gyorsabban keltek el az eladó ingatlanok áprilisban, mint márciusban. 
 
A piacvezető Duna House már korábban is több olyan adatot mutatott be, amely a régen várt ingatlanpiaci fellendülés jeleit sejtetik. Nőtt az adásvételek száma, magasabb a kereslet, mint tavaly, csökken az alku mértéke és nő a hitelfelvételi kedv. Ezeket az adatokat, azóta a több piaci szereplő is megerősítette, sőt a KSH a javuló építési kedvről is beszámolt.
 
Elképesztő, amit az építőipar művel
 
A Duna House most összehasonlította a márciusban és áprilisban értékesített ingatlanok értékesítési idejét, vagyis azt, hogy az adott ingatlan hány napot volt a piacon a megbízáskötéstől az üzletzárásig. Megdöbbentő, hogy csupán a két hónap viszonylatában is milyen erős a csökkenés mértéke. Ha az összes hazai ingatlan tranzakciót nézzük, akkor míg márciusban az értékesítési idő átlag 192 nap volt, addig áprilisban 12%-kal kevesebb, vagyis mindössze 170 nap. 
 
 
Vidéken is 7%-kal csökkent az értékesítés ideje, de a budapesti 21%-os javulási átlag egészen kiemelkedő. A főváros típusbontásából még ennél is erősebb adat tűnik ki, ugyanis a magas eredményt elsősorban a panelek 146-ról 95 napra való zuhanása okozta, ami 35%-os javulást jelent. Az egyetlen negatív érték a budapesti házaknál látható, ahol márciusban még 259 napot követően, áprilisban már 279 nap után keltek el az ingatlanok.
 
A Duna House elemzői erős májusi forgalomra számítanak már most, a hónap közepén. Ha kitart a lendület, akkor az árak első negyedéves stagnálás után a következő mért időszakban talán egy óvatos emelkedés is megindulhat.
 
Forrás: Portfolio.hu

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek