Jön az új lakástámogatási rendszer

2012. január 19.
Jön az új lakástámogatási rendszer

Új kormányrendelettel segítené a Magyar Kormány a deviza tartozásaiban eladósodott családokat. Habár a jogszabály már megjelent, hatályba lépése csak az Európai Bizottság jóváhagyása után lehetséges.

A támogatott lakáshitelekről szóló rendelet tartalmazza, hogy a 90 napon túl csúszó devizaadósok bizonyos feltételek mellett kamattámogatott forinthitelhez juthatnak úgy, hogy pénzügyi szolgáltatójuk az eddig felhalmozódott tartozásuk negyedét elengedi. Ez azonban korántsem ennyire egyszerű. A jogszabály értelmében ugyanis az adósnak vállalnia kell, hogy a meglévő hitellel terhelt ingatlanját eladja és kisebbre cseréli.

Az új konstrukciót csak a valóban rászorulók igényelhetik – áll az Új Néplap hasábjain. A programra jelentkezőnek további feltétel, hogy a devizahitellel terhelt házát, lakását csak kisebb hasznos alapterületűre cserélheti, amelynek ennek következtében is a forgalmi értéke jóval alacsonyabb, mint az eladott értéke, valamint a megvásárolt lakásnak azonos vagy kedvezőbb energiaosztályba kell tartoznia. A szabályozás maximalizálja továbbá a lecserélt ingatlan beszerzéskori forgalmi értékét. Ez Budapesten 20, vidéken pedig 15 millió forint. Az új forint alapú hitel ugyanannál a pénzintézetnél kell felvenni, ahol a korábbi deviza kölcsön tartozik, és csak az a család élhet ezzel a lehetőséggel, amely legalább egy gyermeket eltart.

Ezzel a lehetőséggel tovább bővíti a kormány a magyar adósok kilábalását hiteleikből.

Forrás: Új Néplap
 

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek