Jön a jövedelemarányos törlesztő részlet

2014. május 20.
Jön a jövedelemarányos törlesztő részlet

Ez átírhatja a hazai hitelezést.

Nagymértékben módosíthatja a hitelfelvételre vonatkozó szabályokat az MNB - mondta el Nagy Márton, a jegybank ügyvezető igazgatója a Portfolio 2014. május 20-án tartott, "Hitelezés 2014" elnevezésű konferenciáján. A szabályozási elvek módosítása alapvetően változtathatja meg a lakossági hitelezést hazánkban.

A jövőben két, hitelfelvételre vonatkozó szabályt is bevezethet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) - mondta el Nagy Márton a Portfolio konferenciáján. A jegybank ügyvezető igazgatója a "Vita a magyar bankszektor jövőjéről" címet viselő panelbeszélgetésen elmondta, szerinte ezen elvek alkalmazásával a nem fizető hitelek arányát lehet majd csökkenteni, ezzel pedig "egészségesebbé tehető" a hitelezés Magyarországon.

A jövőben a jegybank ezt a két szabályozást vezetheti be:

a jövedelemarányos törlesztőrészlet elvét

a hitelfedezeti arány elvét

Mit jelentenek ezek az elvek?

A jövedelemarányos törlesztő részlet elvének bevezetése annyit tesz, hogy ezentúl csak az kaphasson hitelt, akinek az igazolható jövedelme elég ahhoz, hogy vissza tudja fizetni a hitelét. Ez az elv elsősorban az ügyfelet védi, aki kölcsönt vesz fel. Természetesen az illegális jövedelmeket nem lehet beszámítani a hitelképesség elbírálásakor. 

A hitelfedezeti arány elve megszabja, hogy mekkora önerőre van szükség a hitel felvételéhez. Ilyen szabályozás a lakáshitelek esetében jelenleg is érvényben van, azonban ezt a jegybank kiterjesztheti más hiteltípusokra és akár a lakáshitelek esetén is bevezethet egy a jelenlegitől eltérő szabályozást. Ez a szabály elsősorban a pénzintézeteket védi, azonban abban is segíthet, hogy a hitelfelvevők ne nyújtózkodjanak tovább, mint ameddig a takarójuk ér.

Forrás: Pénzcentrum.hu

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek