Ismét népszerű a személyi kölcsön

2014. szeptember 23.
Ismét népszerű a személyi kölcsön

Elérkezett az őszi kiadások szezonja

Nem csak a jelzáloghitelek iránti érdeklődés nőtt meg, hanem a személyi kölcsönök is egyre keresettebbek. Még a lakásfelújítást, fűtéskorszerűsítést, ablakcserét is sokan inkább személyi kölcsönből oldanának meg. Minek köszönhető ez a növekvő kereslet? Mi a helyzet ma a piacon?


A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint idén januártól júliusig 65,86 milliárd forintnyi személyi kölcsönt vettek fel a háztartások. Ez 22,71 %-kal több az előző évhez képest. Több mint egyötödével nőtt az év első hét hónapjában kihelyezett személyi hitelek mennyisége a múlt év azonos időszakához viszonyítva. A kihelyezések növekedésében a csökkenő kamatok is nagy szerepet játszottak.

Mi magyarázza a kereslet élénkülését?

Az MNB számításai alapján az elmúlt két év alatt a személyi kölcsönök kamata átlagosan 8%-kal csökkent. Így a legtöbb banknál már bőven 20% alatti kamattal juthatunk személyi kölcsönhöz. A hitelt felvenni szándékozók körében egyre kevesebben számítanak további kamatcsökkentésre, így nő azoknak a száma, akik nem halogatják tovább a nagyobb összegű kiadást és azt hitelből is hajlandóak finanszírozni.

Milyen átlagos THM mellett érhetőek el jelenleg a személyi kölcsönök!

A megadott paraméterekkel 19 különböző személyi kölcsön közül válogathatunk. Ha magasabb jövedelemmel rendelkezünk, már kedvezőbb THM-mel juthatunk ugyanakkora hitelösszeghez.

Itt is igaz az állítás, miszerint magasabb jövedelem mellett olcsóbban jutunk kölcsönhöz. 150 ezer forintos jövedelem mellett 3 éves futamidőre 1 millió forintot átlagosan 21,1%-os THM-mel kapunk meg. Ugyanekkora hitelt már 20,41%-os THM-mel is kaphatunk, ha a jövedelmünk legalább 300 ezer forint havonta.

Milyen kedvezményeket kínálnak a bankok?

A bankok többsége különböző akciókkal próbálja meg magához édesgetni az ügyfeleket. Az OTP és a Cofidis elengedi a hitelbírálati/szerződéskötési díjat. A Raiffeisen aktív számlahasználat esetén kamatkedvezményt biztosít az ügyfelek részére, míg az Erste 5 ezer forintos Spar utalvánnyal jutalmazza a választásunkat.

Mikor veszünk fel személyi kölcsönt?

Tény, hogy a lakosság nagy részének gondot okoz egy-egy hirtelen jött váratlan kiadás. A személyi hiteleket általában nagyobb családi, illetve egyéb jelentősebb kiadások finanszírozására veszik fel az ügyfelek. Ilyen lehet például a lakásfelújítás, nyaralás, tartós fogyasztási cikk vásárlása.

Személyi kölcsönnel szabadon elkölthető készpénzhez juthatunk. Nincs szükség hozzá ingatlan fedezetre, elegendő megfelelő rendszeres jövedelmet igazolnunk. A bank megvizsgálja anyagi helyzetünket, mennyit keresünk, mióta dolgozunk a munkahelyünkön, bekér közüzemi számlát, illetve telefonszámlát is. Az nagy biztonsággal kijelenthető, ha valakinek magas jövedelme van, régóta dolgozik az aktuális munkahelyén, rendben fizeti a számláit, illetve esetleges fennálló hiteleit, nagyobb eséllyel kaphat hitelt.

Személyi kölcsönt felvenni olyankor lehet jó megoldás, ha pár százezer, de legfeljebb 1-2 millió forintra van szükségünk.

Figyeljünk a részletekre!

A reklámok általában nem tartalmazzák az összes, a hitel igénylése szempontjából fontos feltételt (pl. kell-e kezest/adóstársat bevonni egy meghatározott összeg igénylésekor, mekkora jövedelemmel kell rendelkezni, folyamatos munkaviszony, bankszámla múlt, életkor stb.)

Bár a legegyszerűbben a THM – a teljes hiteldíj mutató – alapján tudjuk összehasonlítani a kölcsönöket, figyeljünk arra is, hogy THM- mutató sem ad teljes körű iránymutatást az egyéb egyedi díjak vonatkozásában (pl. előtörlesztés költsége, szerződésmódosítás költsége). Ezért fontos minden esetben az adott konstrukció kapcsán a THM lehetséges maximális értékéről is tájékozódni.

Forrás: bankmonitor.hu
 

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek