Indul a fellendülés?

2012. március 26.
Indul a fellendülés?

Szakértők szerint a szociálpolitikai-támogatás ismételt bevezetése megdobhatja az ingatlan és a hitelezési piacot egyaránt, hiszen kedvezményei és a lehetőségei miatt több ezren vághatnak bele.

„A hazai új lakáspiac forgalmát évek óta látványosan befolyásolják a kormányzati intézkedések. A 2009. júliusi hitelszigorítások, a támogatott hitelek és az akkori szocpol megszüntetése, valamint az áfa 20-ról 25 százalékra emelése például egyik negyedévről a másikra 81 százalékkal mérsékelte az értékesített új lakások számát. A lakásszerzési illeték 2010. januári csökkentése viszont a válság közepén 23 százalékkal meglendítette a forgalmat.” – olvasható a Népszava hasábjain.

Az idei évben visszatérő szocpol - mely vissza nem térítendő támogatást nyújt a családok számára – új eleme, hogy immár nem szobaszám, hanem négyzetméter érték mellett határozzák meg a gyerekszám melletti kedvezmény (támogatás) mértékét.

„A szocpolt legalább 60, de legfeljebb 160 négyzetméter hasznos alap-területű új, 2010. január 1-je után kiadott használatbavételi engedéllyel rendelkező, "B" vagy annál jobb energetikai minősítéssel rendelkező új lakás vásárlására lehet fordítani. A lakás vételára áfa és telekár nélkül négyzetméterenként legfeljebb 300 ezer forint lehet, azaz bruttó 381 ezer forint, alacsony energiafogyasztású épületnél 350 ezer forint, bruttó 445 ezer forint.”

Forrás: Népszava

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek