IMF aktuális véleménye Magyarországról!

2014. június 07.
IMF aktuális véleménye Magyarországról!

Itt a Nemzetközi Valutaalap Magyarországról szóló legújabb országjelentése.

A jelentésben elismerik, hogy ugyan beindult a gazdasági növekedés, számos kockázat van. Ezek fényében javaslatokat is megfogalmaznak az IMF szakértői. Ilyen például a különadók fokozatos kivezetése, vagy például a kamatcsökkentések leállítása. 

Növekszünk, növekszünk, de..

Pénteken megjelent a Nemzetközi Valutaalap Magyarországról szóló országjelentése, melyet az IMF az alapokmányának IV. cikkelye szerint minden évben elkészít. A valutaalap igazgatótanácsa által jóváhagyott elemzésben a szakértő megállapítják, hogy a magyar gazdaság tavaly kikerült a recesszióból és 2013-ban 1,1%-os gazdasági növekedés produkált. Az elemzés szerint ezt elsősorban az állami költekezés és a különböző beruházások, valamint a nettó export segítették. A magánszektor kereslete ugyan erősödött a monetáris feltételek enyhülésének és a javuló piaci bizalomnak köszönhetően, azonban gyenge maradt, mindeközben a hitelezés csökkent.

 

Az előrejelzés szerint a magyar gazdaság idén 2%-kal növekedhet, miután a beruházások és a magánszektor fogyasztása is tovább javul, emellett az export is tovább növekedhet. Mindeközben az alapvető inflációs nyomás mérsékelt, az inflációs várakozások pedig lecsökkentek a Magyar Nemzeti Bank inflációs céljának közelébe.

A valutaalap szakemberei úgy gondolják, hogy a munkanélküliség a foglalkoztatási ráta emelkedése ellenére csökkent, elsősorban a közmunka-program kiterjesztésének köszönhetően. A munkaerőpiaci feltételek azonban továbbra is gyengék.

Azonban vannak kockázatok

Az IMF anyaga elismeri, hogy a magyar gazdaság sérülékenysége csökkent az elmúlt időszakban, köszönhetően a folyamatosan többletes folyó fizetési mérlegnek, az alacsony inflációs rátának és a jelentős költségvetési konszolidációnak köszönhetően. Ezek a tényezők mind hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország ellenálló legyen a feltörekvő piacokon tapasztalt fesztültségeknek.

Kockázatok azonban továbbra is léteznek - mondják a szakértők, akik itt több veszélyforrást is felsorolnak:

magas államadósság és külső finanszírozási igény

a külső finanszírozás jelentős szerepe

a fejlett gazdaságok monetáris politikájából fakadó bizonytalanságok

és a feltörekvő piacokon esetlegesen kiújuló feszültségek

A jelentés azt is megjegyzi, hogy Magyarország elkötelezett a költségvetési hiány alacsony szinten tartása iránt, 2013-ban a kormány túlteljesítette a vállalt célt. Eközben azonban az államadósság csak minimálisan csökkent, 79%-ra a GDP arányában. Az idei évre tervezett 2,9%-os költségvetési hiány körülbelül GDP-arányosan 1%-nyi strukturális lazítást jelent és ezzel az adósságráta változatlanul 79% körül maradhat - olvasható a jelentésben.

Kihívások előtt

Az IMF szakértői a jelentésben megállapítják, hogy Magyarország potenciális növekedési kilátásai továbbra is visszafogottak, miután a háztartások fogyasztását továbbra is visszahúzza a háztartások mérlegének helyreállítása, emellett a gyenge üzleti környezet nyomasztja a magánberuházásokat.

A bankok továbbra sincsenek könnyű helyzetben, a magas adóteher, a nem-teljesítő hitelek magas aránya és a gyenge növekedési kilátások miatt. A munkaerőpiaci részvétel kissé növekszik, de továbbra is alacsony. Ezeket a kihívásokat tovább súlyosbítja a növekvő versenyképességi nyomás (ami az exportpiaci részesedés csökkenésében csapódik le), az üzleti környezet romlása, elsősorban az intézményi keretrendszer és az adópolitika miatt - mutatnak rá.

Pontról pontra

Az IMF Magyarországon járt delegációja elkészített egy olyan listát is, melyben gazdaságpolitikai javaslatokat sorolnak fel:

ambiciózus és növekedésbarát költségvetési kiigazítás az adósság fenntartható csökkentése érdekében. Itt a kiadások összetételére hívják fel a figyelmet, valamint a torzító különadók csökkentését javasolják.

érdemes lehet megállni a kamatcsökkentéssel és készen állni a kamatemelésre, ha szükséges

a bankok operatív működésének segítése, például az adóterhelésük csökkentésével

strukturális reformok végrehajtása a munkaerőpiac javítása érdekében, az üzleti környezet javítása és a szolgáltatási szektor termelékenységének javítása. Itt külön felhívják a figyelmet a gazdaságpolitika kiszámíthatóságának fontosságára.

Mit mond erre az NGM?

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb jelentésének megállapításai azt mutatják, hogy immár a szervezet is elismeri a magyar kormány erőfeszítéseinek jól látható eredményeit, például a növekedési fordulatnak köszönhetően a gazdaság erősödését, az ország recesszióból való kilábalását, az állandósult folyó fizetési mérleg aktívumot, valamint a fegyelmezett költségvetési politikát - mondta Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adó- és pénzügyekért felelős államtitkára az MTI-nek.

Az IMF - magyar idő szerint pénteken késő este - közzétette honlapján Magyarországról szóló rendes éves gazdaságpolitikai értékelését, amelyet Alapokmányának IV. cikkelye alapján valamennyi tagországáról legalább évente elkészít.

Orbán Gábor emlékeztetett arra, hogy a most publikált jelentés előkészítésére az IMF delegációja 2014. március 5-17. között tartózkodott Budapesten, és szakmai egyeztetéseket folytatott a kormány és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetőivel, szakértőivel, valamint a pénzügyi piac egyes szereplőivel.

Ez volt az első jelentősebb hivatalos tárgyalássorozat azóta, hogy Magyarország megerősödött gazdasági teljesítményének köszönhetően 2013-ban, a lejárat előtt teljes összegben visszafizette a korábbi, még 2008-ban felvett IMF-hitelekből származó tartozásait, és ezzel IMF-programország státusza is megszűnt - hangsúlyozta az államtitkár. Hozzáfűzte: Magyarország visszatért abba a rendes tagállami státuszba, amelynek keretében minden IMF-tagország rendszeresen, az Alapokmány IV. cikkelye értelmében vett gazdaságpolitikai konzultáció részese.

Orbán Gábor elmondta: a márciusban lezajlott látogatás eredményei mellett a jelentésbe beépültek az időközben elkészült konvergenciaprogramban megjelent számadatok, prognózisok és összefüggések is.

Az államtitkár szerint az IMF most publikált jelentésének megállapításai - annak kritikusabb elemeivel együtt is - azt mutatják, hogy az IMF is elismeri a kormány erőfeszítéseinek immár jól látható eredményeit. Az IMF összességében pozitívan értékelte a növekedési hitelprogramot, valamint a többéves költségvetési tervezés rendszerét is.

A valutaalap a jövőbeni célok tekintetében több területen is - például a GDP-arányos államadósság további csökkentése, az adósságállomány devizális kitettségének további mérséklése vagy a növekedést serkentő fiskális politika alkalmazása - sokszor közeli álláspontra helyezkedik a magyar hatóságokkal, még ha a célhoz vezető út megítélésében és ütemezésében eltérnek is a vélemények - mutatott rá Orbán Gábor.

Jelezte: a következő konzultáció egy év múlva esedékes.

Mit javasol az igazgatótanács?

A valutaalap igazgatótanácsa üdvözli a magyar gazdaság fellendülését, azonban egyúttal figyelmeztet a jelentős kockázatokra is. Ilyen például a globális környezet okozta bizonytalanság, a magas államadósság, a magas finanszírozási igény és a külső forrásokra való utaltság.

Mindezek fényében az igazgatótanács a makrogazdasági politika újrahangolását javasolja és komoly strukturális reformokat a középtávú növekedési kilátások javítása érdekében. Az intézmények megerősítésére, a gazdaságpolitika kiszámíthatóságának javítására és a magánszektor részvételének erősítésére van szükség az igazgatók szerint.

Az adócsalások elleni küzdelem mellett növekedésbarát fiskális reformokra is szükség van, át kell alakítani a még mindig veszteséget termelő állami vállalatokat, valamint racionalizálni az állami foglalkoztatottakat.

Az igazgatók emellett üdvözölték a magyar hatóságok többéves költségvetési keretrendszerét és aláhúzták a független és erőforrásokkal megfelelően ellátott Költségvetési Tanács fontosságát.

A pénzügyi közvetítőrendszer javítása érdekében a bankokra kivetett adóterhek mérséklését javasolják, valamint azt, hogy a magyar hatóságok hárítsák el a bankok portfóliójának megtisztításának jogi akadályait. Látnak mozgásteret abban, hogy a magyar hatóságok finomítsák a növekedési és hitelprogramot a hatékonysága javítása érdekében.

Forrás: Portfolio.hu

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek