Hosszabbítanak Matolcsyék

2014. november 03.
Hosszabbítanak Matolcsyék

Az NHP 2. szakaszának egy évvel történő meghosszabbítása mellett döntöttek

A Monetáris Tanács a Növekedési Hitelprogram második szakaszának egy évvel történő meghosszabbítása mellett döntött. A hitelszerződések megkötésére vonatkozó jelenlegi, 2014 végi határidő 2015 végére tolódik ki, a hitelek lehívására pedig, ahogy jelenleg is, egyes hitelcélok esetén további fél év áll majd rendelkezésre - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

A Növekedési Hitelprogram (NHP) két szakasza keretében mostanáig összesen

  • több mint 16 ezer kis- és középvállalkozás jutott hitelhez,
  • mintegy 1140 milliárd forint összegben,
  • ami a jelenlegi KKV-hitelállomány több mint 20 százaléka.

Tekintettel a program második szakaszának szerződéskötési időszakának közelgő, 2014 végi határidejére, a hitelintézetek és az üzleti szféra szereplői kérték a Magyar Nemzeti Banktól a program meghosszabbítását. A hitelkeresleti és hitelkínálati tényezőket mérlegelve a Monetáris Tanács indokoltnak tartja a program fenntartását egy újabb átmeneti időre, amíg nem várható javulás az NHP-n kívüli piaci hitelezés alakulásában - fogalmaz a jegybanki közlemény. 
 

Az MNB szerint továbbra is jelentős kereslet mutatkozik a KKV-k részéről az NHP keretében elérhető fix kamatozású, hosszú futamidejű forinthitelek iránt, ami nagyban javítja a kiszámíthatóságot és ezáltal a vállalatok jövőbeli aktivitásának tervezhetőségét. Eközben a piaci hitelkínálati kondíciók továbbra is szigorúbbak annál, mint azt a gazdasági növekedés és a bankok közti verseny indokolná. Bár a jegybanki kamatcsökkentések hatására a piaci alapú vállalati hitelek kamatszintje érdemben mérséklődött, továbbra is számottevő a különbség az NHP-s és az NHP-n kívüli finanszírozási költség között, különösen a hosszabb futamidejű hitelek esetén.

Az MNB értékelése szerint az NHP jelentős lökést adott a vállalatihitel-piacnak. A jegybanki program hatására a teljes vállalatihitel-állomány évek óta tartó erőteljesen csökkenő trendje megtört, míg a KKV-hitelállomány már emelkedik. Az NHP nélkül a teljes vállalati, illetve a KKV-hitelállomány az MNB becslése szerint éves alapon továbbra is mintegy 4, illetve megközelítőleg 6 százalékos zsugorodást mutatna.

Szintén indokolt a program meghosszabbítása az EU-s források lehívásában rejlő lehetőségek maximális kihasználása érdekében. Az EU-s pályázatok jelentős része ugyanis várhatóan jövő év folyamán kerül majd meghirdetésre. A pályázatok kiírása jelentős keresletet támaszthat mind az EU-s támogatások előfinanszírozására nyújtott hitelek, mind az ezekhez kapcsolódó beruházási hitelek iránt. A program második szakasza időkeretének meghosszabbítása és ezáltal a hosszú futamidejű, fix kamatozású hitelek piacának működése nagymértékben segít az EU-s források lehívásában és optimális felhasználásban.

Mindezekre tekintettel a Monetáris Tanács döntése értelmében a program második szakaszának jelenleg 1000 milliárd forintos, de szükség esetén - a mindenkori makrogazdasági környezet és hitelezési folyamatok fényében - további 1000 milliárd forinttal megemelhető keretösszege 2014 végét követően is elérhető marad a kis- és középvállalkozások számára. A szerződéskötés határideje 2015. december végére módosul, és ahogy jelenleg is, a teljes hitelösszeg lehívására egyes hitelcélok esetében további fél év áll majd rendelkezésre, így a folyósítások 2016. június végéig kezdeményezhetők.

Forrás: portfolio.hu

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek