Hitelezés élénkítő „csomag” indul

2012. február 16.
Hitelezés élénkítő „csomag” indul

A Magyar Nemzeti Bank: hitelezés élénkítő javaslatokat indítványozott az utóbbi időben a hitelfolyósítások piacán tapasztalható visszaesés megtorpanására. Simor Andrásnak, az MNB elnökének bejelentését a szakértők azonnal megtámadták.

A januári Orbán-Simor egyeztetés után februárra állt elő az MNB a hitelfolyósításokat élénkítő tervével. A Napi Gazdaság így ír a tervezetről: „A jegybank kétéves lejáratú konstrukcióban, értékpapír-fedezet mellett, változó kamatozású, a mindenkori jegybanki alapkamaton ketyegő konstrukcióban kész refinanszírozást nyújtani a hitelintézeteknek, ráadásul a fedezeti körbe vehető instrumentumok körét is bővítené. Emellett az MNB egy univerzális jelzáloglevél-vásárlási program elindításával próbál hozzájárulni a hitelezés fellendítéséhez.”

A kritikusok szerint a probléma ezzel csak az, hogy mindennemű előzetes egyeztetés nélkül hozta nyilvánosságra Simor András ezt, szakmai körökkel nem tárgyalt, s a pénzintézetek is csak a sajtóból értesültek róla. Erre reagálta Simor, hogy ezek még csak elvi alapok, a részleteket csak március végére kell kidolgozni.

Az MNB továbbá kiemelte azt, hogy míg az utóbbi két évben a hitelezési hajlandósági korlátok voltak jelentősek, addig most inkább képességbeli korlátok jellemzik a piacot. Ez az oka az új konstrukció létjogosultságának.

Forrás: Napi Gazdaság

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek