Hibáztak a bankok több hitelbírálat esetén

2012. február 01.
Hibáztak a bankok több hitelbírálat esetén

Több ezer lakossági bejelentés érkezett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez a végtörlesztéssel kapcsolatban. A bejelentők többsége hibás űrlapokra, elhúzódó „ítéletre”, valamint nem megfelelő tájékoztatásra hívta fel a PSZÁF figyelmét. A program eredményeit egy héten belül összesítik.

Több mint kilencezer panasz és információkérés érkezett a végtörlesztéssel kapcsolatban a pénzügyi felügyelethez – jelentette be a felügyelet szóvivője, Binder István. A beérkezett bejelentések alapján úgy tűnik, hogy sok kifogásolható elem volt a pénzintézetek munkájában.


Sokan panaszkodtak a bankok által kiadott nyomtatványokra, mivel ezeken az űrlapokon több hibás elem szerepelt. Továbbá nem tájékoztatták megfelelően a hitelüket végtörleszteni kívánó ügyfeleket, amiért egyes bankok már bírságot is kaptak lakosság félrevezetése címen. A harmadik csoportja a bejelentéseknek a törvénymódosítás – mely lehetőséget biztosít, hogy pénzintézetek a nyaraló vagy hétvégi ház eladásából törlesztőket is bevonják a végtörlesztésbe – figyelmen kívül hagyása volt.


A hiteltörlesztési lehetőség utolsó napja sem telt botrány nélkül, ugyanis aznap a kormányzati számítógépes rendszer használhatatlan volt (ez a bankoktól független tényező), ami miatt a közjegyzők nem tudták ellenőrizni az ügyfelek adatait. Amennyiben valaki emiatt a baki miatt nem kapta meg a végtörlesztéshez szükséges forint alapú hitelét, és ezt bizonyítani tudja (például devizahitelüket kiváltó forinthitel-szerződést emiatt nem tudták aláírni), úgy polgári peres eljárásban érvényt szerezhet a kárának.

Forrás: Magyar Hírlap
 

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek