Finanszírozási hitel vállalkozásoknak

2015. február 10.
Finanszírozási hitel vállalkozásoknak

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2013 júniusában útjára indított növekedési hitelprogramja (nhp) keretében január végéig összesen mintegy 19 400 vállalkozás jutott finanszírozáshoz több mint 1300 milliárd forint összegben - közölte a frissen összesített adatokat a jegybank honlapján.

Az adatok szerint 2015. január 30-áig a program második szakaszában részt vevő hitelintézetek 601,2 milliárd forint összegű szerződésről nyújtottak be adatszolgáltatást az MNB-hez, amelyből eddig 484 milliárd forintot folyósítottak, 20 750 ügylethez és több mint 14 ezer vállalkozáshoz kapcsolódóan.

A második szakaszban létrejött 601,2 milliárd forintnyi szerződés közel 97 százaléka új hitel (a hitelkiváltás a keretösszeg maximum 10 százaléka lehet). Ezen belül az új beruházási hitelek (és új lízingügyletek) részesedése 62, az új forgóeszközhiteleké 26 százalék, míg az EU-s támogatások előfinanszírozására folyósított hiteleké 12 százalék.

A második pillérben (forint- és devizahitel-kiváltás) a meglévő beruházási hitelek kiváltására folyósított hitelek részesedése 73 százalék, míg a meglévő forgóeszközhitelek kiváltására folyósított hiteleké 27 százalék. A második pillérben folyósított hitelek közel 78 százaléka forinthitelek kiváltását, míg 22 százaléka devizahitelek kiváltását szolgálta. 

Az első pillérben létrejött ügyleteken belül az új beruházási hitelek átlagos összege 23 millió forint, az új forgóeszközhiteleké 58 millió forint, míg az EU-s hiteleké 36 millió forint. Az új beruházási hitelek szerződéses összeggel súlyozott átlagos futamideje 6,9 év, az új forgóeszközhiteleké 2,2 év, az EU-s hiteleké pedig 1,4 év, míg a második pillérben a meglévő beruházási hitelek kiváltására nyújtott hiteleké 6,5 év, a meglévő forgóeszközhitelek kiváltására nyújtott hiteleké 2,4 év.

A nagybankok kihelyezéseinek felét teszik ki a beruházási hitelek, míg a kis- és közepes bankoknál, valamint a takarékszövetkezeteknél a hitelek túlnyomó többsége ilyen célú. Az EU-s hitelek nyújtásával főként a nagybankok foglalkoznak a programban.

Vállalatméret szerint tekintve megállapítható, hogy a mikrovállalkozások hitelfelvétele közel 80 százalékban új beruházási hitelekre irányul, míg a kis- és közepes vállalkozásoknál 50 százalék körüli az új beruházási hitelek részesedése - írja az MNB.

Az ágazati eloszlást tekintve a mezőgazdaság, a kereskedelem, a javítás és a feldolgozóipar ágazatok részesedése kimagasló, a hitelek közel háromnegyede ebbe a három ágazatba irányul.

forrás: vg.hu

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek