Erősödik a forint a hét elején

2012. január 25.
Erősödik a forint a hét elején

Az utóbbi hetek, hónapok mélypontjai után az idei év legjobbját hozza a magyar fizetőeszköz a devizapiacon. A bankközi devizakereskedelemben az euróért már 300 Ft-nál kevesebbet kérnek.

Az erősödés oka egyértelműen a kedvező külpolitikai kapcsolatokban keresendő. A Magyar Kormány, hogy megkapja az IMF és az EU hitelét, komoly egyességre kényszerül olyan vitatott pontokban is, melyek a kormány meghatározó elemei voltak. A 24-én zajlott brüsszeli tárgyalások tovább erősítették az esélyét a súrlódásmentes hitel megállapodásnak – írja a portfolio.hu. Ez tovább erősítette a hazai valutát.

Kicsit megakasztotta a forint erősödését 24-én az Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának határozata, miszerint nem emelik a jegybanki alapkamatot, ami így továbbra is 7%-on áll. A piaci várakozások azonban ellentétesek voltak ezzel, és többen azt állították, hogy csak felesleges kockázatot vállalt az MNB a kamattartással. Végül a nap végére a brüsszeli találkozó elfeledtette a befektetőkkel ezt a problémát és az euró ismét 300 Ft alá süllyedt.
A forint erősödése a deviza hitelesek számára is jó, mivel nem csak az euróval, hanem a svájci frankkal szemben is idei csúcsára érkezett a forint. Ennek hatására, aki nem élt a végtörlesztéssel, most kisebb havi törlesztő részletet kaphat.

Forrás: Portfolio.hu, Index.hu
 

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek