Ennyit változott a világ egy negyedév alatt

2014. június 26.
Ennyit változott a világ egy negyedév alatt

Az infláció idén eltűnik a jegybank szerint, a gazdaság viszont a korábban vártnál sokkal jobban bővül majd.

A foglalkoztatás tovább bővül, csökken a munkanélküliség és zárul a kibocsátási rés.

Az infláció az idei és a jövő évben is a cél alatt maradhat, és csak az előrejelzési horizont, vagyis 2015 végén alakulhat a 3 százalékos középtávú céllal összhangban - derül ki a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön nyilvánosságra hozott friss inflációs jelentéséből.

Az alacsonyabb inflációs környezethez a jelentés szerint hozzájárul a külkereskedelmi partnerek felől érkező gyenge árnyomás, a mérsékelt bérdinamika, a negatív kibocsátási rés, illetve az inflációs várakozások fokozatos mérséklődése.

A jegybank márciusi előrejelzéséhez képest mérsékelte 2014-es és 2015-ös inflációs és maginflációs várakozását is: idénre 0,7 százalék helyett 0 százalékos, jövőre pedig 3 százalékos helyett 2,5 százalékos inflációt vár.

Idei növekedési előrejelzését 2,1 százalékról 2,9 százalékra emelte a jegybank, 2015-re pedig változatlanul 2,5 százalékos GDP-bővülést várnak.

Ennyit változott a világ egy negyedév alatt - a jegybank előrejelzéseinek változása a legutóbbi Inflációs jelentéshez képest

A bővülő kibocsátásnak köszönhetően a versenyszféra foglalkoztatásának növekedésére számítanak. Emellett a nemzetgazdasági foglalkoztatás emelkedéséhez a közmunkaprogramok kiterjesztése is hozzájárul. A továbbra is laza munkapiac és az inflációs várakozások alkalmazkodása elősegíti a mérsékelt bérnövekedés fennmaradását - írja a jegybank.

A reálgazdaság ciklikus pozíciója (kibocsátási rés) a teljes előrejelzés horizonton negatív maradhat, amely két ellentétes irányú hatás eredménye. A nemzetközi inflációs alapfolyamatok visszafogottan alakulnak, ami arra utal, hogy világgazdaság felől továbbra sem érkezik érdemi inflációs nyomás. Felvevőpiacainkon tartósan negatív a kibocsátási rés, ami a hazai exportszektor gyengébb kapacitáskihasználtságán keresztül a hazai kibocsátási rés záródását is fékezi. Ezzel szemben a belföldi kereslet élénkülése a belföldi dezinflációs erők fokozatos mérséklődésével jár.

Összességében a reálgazdasági környezet a teljes előrejelzési horizontunkon dezinflációs hatású marad. A kibocsátási rés 2016 végére záródhat - írja a jegybank.

Forrás: Privátbankár

 

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek