Elfogadta az MNB a fontos mutatókat

2015. január 07.
Elfogadta az MNB a fontos mutatókat

A benyújtott kérelmeket az MNB elbírálta, és az elfogadott mutatók leírását a "fair", azaz etikus bankrendszer néven ismertté vált törvénynek megfelelően az internetes honlapján publikálja - olvasható az MNB közleményében.

A pénzügyi intézmények a Magyar Nemzeti Bank részére benyújtották az általuk - a fogyasztói hitelszerződések esetén - alkalmazni kívánt különböző kamatváltoztatási, kamatfelár-változtatási mutatókat, valamint különböző referenciakamatokat.

Elfogadták a mutatókat

A pénzügyi intézmények a Magyar Nemzeti Bank részére 2014 decemberében benyújtották az általuk alkalmazni kívánt különböző kamatváltoztatási és kamatfelár-változtatási mutatókat, valamint különböző referenciakamatokat. Az MNB megvizsgálta a beadványokat a fenti törvényben fogalt kötelezettségének megfelelően és ez alapján az internetes honlapján közzéteszi a hatályos kamatváltoztatási és kamatfelár-változtatási mutatók, valamint referenciakamatok leírását.

Az elfogadott mutatók biztosítják, hogy a hitelkamatok változása ténylegesen bekövetkezett, tételesen meghatározott, objektív változás miatt történik, ami egyértelmű, érthető és átlátható lesz az ügyfél számára. A mutatók ezen felül biztosítják, hogy a változás arányos és szimmetrikus legyen.

Az elfogadott mutatók közül a pénzügyi intézmények akármelyiket használhatják, ezért ügyfelenként eltérhetnek a hitelkamat változását megragadó tényezők. Az ügyfél a saját kamatváltoztatási vagy kamatfelár-változtatási mutatóját, illetve alkalmazott referenciakamatát a szerződésben ismerheti meg, illetve ennek alakulását az MNB honlapján követheti nyomon. Az ügyfeleknek lehetősége van a bank által megjelölt mutató helyett másikat kérni, végső soron pedig más bankhoz is fordulhatnak. A már fennálló tartozások esetén pedig az új kamatperiódust megelőzően (kamatemelés esetén) van lehetőségük díjmentes hitelkiváltásra és ezzel akár más mutatóval rendelkező konstrukció választására. A szerződés futamideje alatt a mutató típusa azonban csak az ügyfél és a bank közös megegyezése alapján változhat meg.

Az MNB honlapján lehet követni a változásokat

A Magyar Nemzeti Bank a honlapján létrehoz egy külön oldalt a fair bankrendszert meghatározó mutatók leírására és követésére. Ez az oldal nemcsak tájékozódni segít az ügyfeleknek, de itt lesz lehetőség a fogyasztó számára, hogy nyomon követhesse a kamatban, illetve a referencia kamatlábhoz kötött - így változó kamatozású - hitel esetében a kamatfelárban bekövetkezett változásokat. Az ügyfelek ezen az oldalon a változás összetevőit is részletesen megismerhetik. Az oldal - mely az MNB honlapján keresztül lesz elérhető - 2015. január 8-tól kezdve látogatható, míg a mutatók értékei 2015. március 5-től kerülnek havonta publikálásra.

Mivel a mutatók alapján átárazás legkorábban három év múlva történik, így addig ez csupán a minél szélesebb transzparenciát szolgálja az ügyfelek számára. A változó kamatozású, referencia kamathoz kötött hitelek esetén ugyanakkor már azonnal információval szolgál a referencia kamatok változása, mely akár havonta módosíthatja a törlesztőrészletet.

A hatályos kamatváltoztatási és kamatfelár-változtatási mutatókról, valamint referenciakamatokról az itt elérhető táblázat nyújt összefoglaló áttekintést: 

  • Forint kamatváltoztatási mutatók: a forinthiteleknél, ahol legalább három éves kamatperiódus alatt rögzített a kamat, a forint kamatváltoztatási mutatókat kell nézni.
  • Forint kamatfelár-változtatási mutatók: a referenciakamathoz kötött, azaz változó kamatozású forinthitelek (a hitel kamata a referenciakamattal változik a kamatperióduson belül, a referenciakamat futamidejéhez igazodva) esetén a forint kamatfelár változtatási mutatókat kell nézni. Ide taroznak azok a jelzáloghitelek is, melyek forintosításra kerülnek. Ezen hiteleknél a kamatfelár - a hitelkamat és a referenciakamat különbsége - rögzített a kamatperiódus alatt.
  • A devizahitelek esetén is bevezetésre kerülnek külön kamatváltoztatási és kamatfelár-változtatási mutatók.

portfolio.hu

Csatlakozzon hozzánk!

  • Karrier és üzleti lehetőségek